Blic

Direktor Olimpijsko­g centra Jahorina o kandidatur­i Srbije za skijaško takmičenje JAHORINA PODRŽALA KOPAONIK ZA EVROPA KUP

-

Srbija bi posle košarkaške, rukometne, odbojkaške i atletske Evrope mogla da ugosti i skijaški Stari kontinent. Direktor Olimpijsko­g centra Jahorina Dejan Ljevnaić podržao je u Cirihu kandidatur­u Srbije za Evropa kup, koji bi već sledeće godine mogao da se održi na srpskoj planinskoj lepotici.

Kao bivši direktor „Skijališta Srbije”, Ljevnaić je uveren da u regionu postoje uslovi za ovakvo takmičenje.

SAMO 1,5 ODSTO SKIJA

- Imamo iskustva u organizaci­ji takmičenja, a jedan od primera je i EYOF. Takođe, imamo i sve uslove, od skijaške infrastruk­ture, novih i homologova­nih staza, sistema za osnežavanj­e, hotela, aerodroma, bolnica, heliodroma i svega ostalog što je neophodno za organizaci­ju ovako prestižnog takmičenja. Da li će to biti Kopaonik ili Jahorina, nije toliko bitno, jer nas Evropa gleda kao jedan region - naglašava Ljevnaić.

Kako kaže, važno je da bi Evropa kup svakako podigao popularnos­t skijanja u celom regionu.

- Žalosno je da svega 1,5 odsto populacije u Srbiji skija, i to sa prosekom godina 40. Dolaskom Evropa kupa na ovo podneblje će doći najbolji skijaši iz 40 evropskih država, a to će nam doneti brojne benefite, kako u populariza­ciji sporta tako i na marketinšk­om i ekonomskom planu. Cela Evropa će uvideti kakvim ski-centrima raspolažem­o, a decu ćemo odvojiti od interneta i igrica - podvlači Ljevnaić.

Da li će Evropa kup stići u region, trebalo bi da se zna do kraja ove godine.

ŽELJA SVETSKI KUP

- Tehnički delegat posetiće u decembru ski-centre u regionu i ispitati sve uslove. Zatim će poslati izveštaj u Cirih, a prema kalendaru Evropa kup se održava u martu sledeće godine. Dodatna pogodnost je što za organizaci­ju takvog takmičenja nije potreban veliki novac, a sve tehničke uslove ispunjavam­o - objašnjava Ljevnaić.

Srbija bi uspešnom organizaci­jom Evropa kupa stekla uslove i za domaćinstv­o većim takmičenji­ma.

- Ako budemo organizova­li FIS takmičenja koji se budu bodovala, moći ćemo jednog dana da razmišljam­o i o tome da dovedemo i Svetski kup. Za tako nešto su nam potrebni dobri skijaši. Tako su Janica i Ivica Kostelić doveli Svetski kup na Sljeme kod Zagreba, koji je, za razliku od Kopaonika ili Jahorine, obično brdo. Za organizaci­ju jedne trke Svetskog kupa potrebno je oko tri miliona evra - kaže Ljevnaić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia