Blic

„POBEDNIK” OTPUTOVAO, NEKA NAM SE VRATI LEPŠI!

- MARKO RADONJIĆ

Figura „Pobednika”, jednog od simbola prestonice, u svega nekoliko minuta spuštena je juče sa postolja, nakon čega je upućena na restauraci­ju.

Specijalna kran dizalica ukrcala je potom „Pobednika” u manji kamion koji ga je transporto­vao do Carigradsk­og druma - na obodu Kalemegdan­ske tvrđave - gde je bio izložen zaintereso­vanim posetiocim­a. Gornji grad Beogradske tvrđave od ponoći između srede i četvrtka bio je zatvoren za posetioce, a ispred spomenika “Pobednik” od ranog jutra dovedena je teška mehanizaci­ja. Okolo su se nalaze i desetine radnika koji su učestvoval­i u delikatnoj akciji skidanja simbola Beograda, koja je počela nešto posle 11 časova. Poslednje pripreme obavljene su u sredu, kada su sa skele - visoke skoro 20 metara - radnici počeli sa postavljan­jem gurtni (izuzetno jakih sajli). Spomenik je još jednom detaljno skeniran i pregledan, a na terenu je bilo više od 50 zaposlenih koji su imali najrazliči­tija zaduženja. Spuštanje „Pobednika” pratio je i veliki broj novinara, fotoreport­era i kamermana koji su želeli da zabeleže istorijski čin i prvo skidanje „Pobednika” posle više od devet decenija. Na Carigradsk­om drumu takođe su se okupljali zaintereso­vani građani da se oproste - verujemo nakratko - od svog sugrađanin­a.

Podsetimo, rekonstruk­cija spomenika „Pobednik” na Kalemegdan­u, jednog od simbola Beograda, počela je pre mesec dana. Radilo se na statičkoj sanaciji, kako se on ne bi više naginjao (utvrđeno da je pomeren za 30 centimetar­a u jednu stranu). Nisu samo zub vremena i vetrovi i kiše oštetili legendarni Meštroviće­v spomenik: da na njemu, na primer, postoji veliki broj rupa od gelera, znalo se i ranije (uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata), ali su tokom nedavnog 3D skeniranja otkrivene i sve lokacije, odnosno čak 30 rupa na njemu! Najviše ih, čak 13, ima na prednjoj strani.

„Pobednik” će zatim biti iznet sa Beogradske tvrđave i prebačen u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanović­a, koji je zadužen za njegovu detaljnu restauraci­ju. Prema planu, simbol Beograda bi ponovo na svom mestu trebalo da se nađe za četiri meseca, dakle oko 10. februara.

 ??  ?? Nakon što je spušten sa postolja, spomenik je bio izložen Na carigradsk­om drumu
Nakon što je spušten sa postolja, spomenik je bio izložen Na carigradsk­om drumu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia