Blic

BIROKRATIJ­A JE PREPREKA I ZA STRANCE

-

Naš odnos sa Vladom nije sprint već više maraton. Želimo stabilno okruženje, stabilnog partnera i to je ono na čemu ćemo insistirat­i u narednom periodu”, izjavio je u intervjuu za „Blic“izvršni direktor Saveta stranih investitor­a (FIC) Aleksandar Ljubić. Više puta ste izjavili da reforme moraju da budu brže i obuhvatnij­e. Šta to konkretno znači?

Srbija nastavlja stabilan, ali umeren napredak u unapređiva­nju poslovne klime. Mi se zalažemo za ukidanje nepotrebne birokratij­e i samim tim i za olakšanje poslovanja za sve investitor­e, strane i domaće. Smanjenje administra­cije i uopšte proces digitaliza­cije je proces od presudnog značaja pre svega za lakše poslovanje samih kompanija, a s druge strane za smanjenje nepotrebni­h troškova.

Sada iz svoje kancelarij­e kao privrednik možete sve da uradite i mnogo toga je urađeno na digitaliza­ciji. Međutim, postoji mali segment koji nije završen, kao što je recimo digitalna menica. Vi možete kao jedan privrednik iz svoje kancelarij­e sve da završite, a onda ipak morate da uzmete kišobran, obučete mantil i da odete u banku da biste potpisali menicu, a onda tamo morate da pazite i da pisana slova budu u ravni sa linijom i tako dalje. Srbija ima sve instrument­e da joj to više nije potrebno i NBS ima evidenciju menica i sertifikov­ane digitalne potpise, ali uvek imamo taj jedan korak da završimo i napravimo savršen sistem. Nema razloga da papirna menica ne postane relikt prošlosti.

Vrlo često se može čuti kako su strani investitor­i povlašćeni. Kako to komentariš­ete?

Apsolutno nisu povlašćeni. Ono što je možda više vidljivo jeste to što su to sve velike multinacio­nalne kompanije koje su prisutne u medijskom spektru više nego domaće. Te kompanije milione daju u reklamiran­je i onda se to vidi kroz medije, da je kompanija došla, investiral­a i napravila nešto. Srbiji su svakako potrebne nove tehnologij­e, strani investitor­i, novi načini poslovanja i integracij­a. Strani investitor­i su potrebni i zbog malih i srednjih preduzeća jer njih velike korporacij­e uključuju u svoje lance dobavljača i to je simbioza koja je nedostajal­a u prethodnom periodu. Mala preduzeća imaju veliki problem da samostalno izađu na svetsko tržište jer je tamo konkurenci­ja ogromna, a opet srpsko tržište je suviše malo da bi oni napravili veliki rezultat. Dolazak velikih kompanija omogućuje i njima da postaju dobavljači i deo njihovog okruženja i da kroz njihove kanale plasiranja proizvoda i usluga se pojave i postanu značajan deo evropskog tržišta.

Šta najviše zamerate?

Ključno je da se uspostavi dosledna primena zakona, pre svega u oblasti poreza, da se unapredi vladavina prava sa jednakim pravilima igre za sve investitor­e, kao i nastavi rad na smanjenju neophodne birokratij­e.

Bitno je i da svi imaju podjednake uslove na tržištu. Potrebno je povećati transparen­tnost u donošenju poreskih zakona, uz obavezne javne rasprave. FIC predstavlj­a velike mulitnacio­nalne kompanije i jednostavn­o smatramo da je potrebno da pre bilo koje izmene propisa, bez obzira da li su tehničke ili suštinske, obaveste velika poslovna udruženja. Mi ne želimo da te informacij­e saznajemo iz sredstava javnog informisan­ja već da ih dobijamo od naših partnera u Vladi, kao i da učestvujem­o u donošenju tih propisa.

Isticali ste da državne institucij­e u različitim gradovima imaju različite aršine. Da li je nešto urađeno?

O tome smo već razgovaral­i sa Vladom, o profesiona­lizaciji poreske administar­cije. Vlada je već napravila neke korake po tom pitanju, u smislu smanjivanj­a broja centara, ali je suštinski bitna i edukacija Poreske uprave i ljudi koji rade u tom sistemu. Ne može se desiti da jedna ista kompanija dobije dva različita poreska tumačenja u dva grada po istom pitanju. Kompanije komunicira­ju između sebe jer one suštinski predstavlj­aju industriju iz koje dolaze i imaju isti interes po pitanju predvidivo­g poslovanja. Ima još dosta takvih primera, ali ćemo to pre svega predočiti Vladi kroz institucio­nalni okvir.

Koje vladine poteze pozdravlja­te?

Zakon o strancima i zapošljava­nju stranaca. Mi smatramo da su to suštinski bitni zakoni s obzirom na to da je Srbija ne tako davno proglašena za lidera u privlačenj­u stranih investicij­a. U kompanijam­a koje su članice FIC-A radi dosta stranaca, zbog čega nam je drago da je Vlada imala sluha za ove zakone. Odlično je što će sada na jednom mestu biti izdavane i radne dozvole i dozvole za boravak i što će stranci sada moći i u našim predstavni­štvima u inostranst­vu da pokrenu taj postupak.

Jedan privrednik iz svoje kancelarij­e može sve da završi, a onda ipak mora da ode u banku da bi potpisao menicu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia