Blic

Velika ekološka akcija „Blica“„Očistimo reke“ I OSNOVCI ČISTILI ZAPADNU MORAVU

Deo obale Zapadne Morave, nedaleko od Kraljeva, u blizini takozvanog Kamidžorsk­og mosta, očišćen je u velikoj ekološkoj akciji “Blica” i kompanije “Vip mobile” „Očistimo reke“.

- NENAD BOŽOVIĆ

Uz pomoć JKP „Čistoća“iz Kraljeva, u akciji čišćenja ovoga puta su učestvoval­i i najmlađi volonteri. Deca iz OŠ „Jovo Kursula“iz Kraljeva pomogla su da godinama zapuštena obala Morave bude čista.

Stari put iznad Zapadne Morave, na izlazu iz Kraljeva prema Kragujevcu, zbog svoje nefunkcion­alnosti postao je, nažalost, mesto gde se taložio otpad. Od šuta, guma, betonskih ploča, do onog najopasnij­eg plastičnog i organskog otpada. Neprijatan miris odbijao je mnoge posetioce da siđu do Morave, odnosno ispod, kako drumskog tako i železničko­g mosta koji su jedan pored drugog.

Zanimljivo da su ovo mesto izbegavali čak i ribolovci. Kako nam je objasnio Igor Ružić, u letnjem periodu je najteže, jer se u potrazi za hranom veliki broj glodara i gmizavaca okuplja pored smeća.

- Ne mogu da vam opišem kolike sam pacove viđao pored puta. Dolaze da se hrane. A čim padne neka jača kiša, onda se smeće sa obale koja je poprilično visoka, skotrlja do reke. U proleće kada Morava nadođe i kada se topi sneg, onda smeće zna i da putuje rekom – priča ovaj ribolovac.

Zahvaljuju­ći akciji našeg lista “Očistimo reke i jezera”, lokacija kod Kamidžorsk­og mosta je uređenja i očišćena. Ono što je bilo dobar primer svima jeste učešće mladih volontera, osnovaca iz škole „Jovo Kursula“iz Kraljeva.

- Svašta smo videli samo u ovom malom delu. Toliko smeća, svega i svačega, da je jasno da se uopšte ne brine o životnoj sredini. Drago mi je što sam deo ove akcije, i u ovoj grupi sa mojim drugarima iz škole. Ali poručio bih svima da svako treba da očisti svoje okruženje, i da oni koji prave ovakav haos, budu strogo kažnjeni – rekao nam je Mihajlo Jovičić, učenik osmog razreda.

Iako JKP „Čistoća“iz Kraljeva ima veliki broj kontejnera i u seoskim područjima, ljudski nemar nekako uvek dolazi do izražaja.

- Poručio bih svima da i najmanji papirić bace u kantu za smeće. Ostaćemo bez prirode ako ovako nastavimo. Mnogo je đubreta oko nas – rekao nam je Dušan Radulović, učenik petog razreda škole „Jovo Kursula“.

Inače, ova osnovna škola iz Kraljeva je poznata po volontersk­om radu, pre svega u ekološkim akcijama zaštite životne sredine.

- Poveli smo grupu uče

Obala ispod dva mosta je postala deponija šuta, guma, betonskih ploča, plastičnog i organskog otpada, ali je sada očišćena

 ??  ?? Ostaćemo bez prirode ako nastavimo da je zagađujemo, kažu učenici
Ostaćemo bez prirode ako nastavimo da je zagađujemo, kažu učenici
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia