Blic

DUPLIRAJU PRIHODE RADEĆI UZ PENZIJU

- ALEKSANDAR LATAS

Berači voća, pekari, stolari, vodoinstal­ateri, keramičari, moleri, zidari, ali i vozači autobusa, kamiona, trgovci, samo su neka od zanimanja koja u Srbiji kao dodatni posao rade penzioneri.

Kada vam zatreba zanatlija za neki posao, velika je verovatnoć­a da će vam taj posao obaviti penzioner, ali sada ih sve češće ima i u trgovinski­m radnjama. Glavni razlozi za to su dodatna zarada, ali i manjak zanatlija jer se procenjuje da ih u Srbiji nedostaje čak 90.000.

IMA POSLA

- Radio sam razne poslove čitav život, ali pošto mi je penzija 20.000 dinara i pokriva samo troškove života, moram da radim i dalje. Popravljam belu tehniku i mogu vam reći da posla ima sve više kako godine prolaze, a mladi majstori odlaze. Nekada dođem kući i u deset uveče. Kada baš ne stignem, angažujem i pomoćnika, on radi u jednom javnom preduzeću i želi još koji dinar da uštedi. Mesečno mogu da zaradim još dve moje penzije. Ako sam umoran, onda manje - kaže Danilo Veselinovi­ć, penzioner iz Novog Sada. Ovo je priča većine naših penzionera. Nužda ih tera da rade pod stare dane, jer je prosečna penzija u Srbiji nešto veća od 26.000 dinara,

što je nedovoljno za život. Više od 950.000 penzionera mesečno ima manje i od te prosečne brojke.

Po podacima Fonda PIO

za prošlu godinu oko 35.000 penzionera aktivno radi jer ih je toliko podnelo zahtev za ponovni obračun penzija nakon dodatnog osiguranja. Najčešće su radili u obezbeđenj­u, građevinar­stvu, edukaciji mladih i spremanju tuđih domaćinsta­va, a ima i onih koji su pokrenuli sopstveni biznis.

No, pošto po zakonu penzioneri nisu dužni da nakon ponovnog zapošljava­nja obaveste o tome Fond,

brojka zaposlenih je zapravo mnogo veća.

RADE I NA CRNO

Miloš Grabundžij­a, predsednik Sindikata penzionera „Nezavisnos­t“, kaže da niko ne zna koliko penzionera radi u našoj zemlji jer je većina tih poslova na crno.

- Najviše rade oni koji su bili u policiji i vojsci, ranije su otišli u penziju, pa sada rade u obezbeđenj­u, ali taj posao se ne evidentira jer pare dobijaju na ruke. Oni najčešće obezbeđuju političke partije, njihove skupove i akcije. Penzioneri koji nemaju dovoljno da prežive najčešće idu u nadnicu i njih niko ne prijavljuj­e. Evo sad i autobuse voze penzioneri, sad su ih se setili, kad više nema ko da upravlja volanom - kaže Grabundžij­a.

Kako smatra, prvo što treba da se uradi jeste sistem da se obaveze izmiruju. Od onih malobrojni­h, kako dodaje, što su legalno prijavljen­i po ugovorima, najveći deo je zaposlen kod rodbine u porodičnim preduzećim­a, dok postoje retki slučajevi kada su penzioneri zasnovali sopstveni biznis.

KO MOŽE DA SE ZAPOSLI U Srbiji ima 1.706.637 penzionera, od toga 63,5 odsto starosnih, 20,1 odsto porodičnih i 16,4 invalidski­h. Rad penzionera je legitiman, ali postoje ograničenj­a kada je reč o pojedinim kategorija­ma. Starosni i prevremeni starosni penzioneri mogu se bez ograničenj­a ponovo zaposliti, obavljati samostalnu delatnost ili se radno angažovati po ugovoru o delu i autorskom ugovoru. Porodični penzioneri mogu biti radno angažovani po ugovoru o delu i po autorskom ugovoru samo ukoliko mesečna zarada ne prelazi iznos najniže osnovice u osiguranju zaposlenih. Jedini koji ne bi smeli da rade su invalidski penzioneri, ali i oni mogu obavljati povremene poslove.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia