Blic

Reporter „Blica“sa predsednik­om Srbije i direktorom „Puteva“u turi po Sremu VUČIĆ VOZI I PRIČA, DROBNJAK PIŠE ŠTA SVE TREBA URADITI

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se minulog vikenda u Sremski okrug u pratnji direktora „Puteva Srbije“Zorana Drobnjaka i bez obezbeđenj­a. Bar neko vreme, dok ga “Kobre” zadužene za njegovu bezbednost nisu locirale...

Škodu staru 13 godina vozio je predsednik lično, a hteo je da vidi u kakvom je stanju infrastruk­tura, ne samo autoput već i manje, sporedne saobraćajn­ice, lokalni putevi, kako žive ljudi, jesu li poljoprivr­ednici zadovoljni... Reporter “Blica” bio je na mestu suvozača.

I pre nego što smo napustili Beograd, Vučić sugeriše Drobnjaku da je deo puta od Aerodroma “Nikola Tesla” ka gradu veoma važan, da treba zasaditi cveće, zimzeleno drveće, jer je značajno da strancima koji dolaze u našu zemlju prvi utisak bude pozitivan.

- Moramo da napravimo vezu aerodroma sa Novim Beogradom i centrom grada, možda pružnu ili železničku, a možda i u formi lakog metroa, zavisi šta će projektant­i da kažu - navodi Vučić.

Kaže da je obilazak okruga širom Srbije postala praksa, obilaze i traže probleme na putu koje treba rešavati. Vučić govori, Drobnjak zapisuje i potom rešava.

Vučić nabraja i fabrike pored kojih prolazimo, kaže da je otvorio ili obišao svaku.

- „Boš“je ponos Badenvirte­mberga, naš četvrti najveći izvoznik. Sećam se kada su došli, tražili su zelenu vodu, mislio sam da nas zavitlavaj­u. Posle su nam rekli da je to voda sa posebnom ph vrednošću i posle nekoliko meseci smo im to obezbedili. Sve ćemo obezbediti svakom investitor­u koji dođe i zaposli nam ljude - poručuje.

Skreće pažnju Drobnjaku da treba da uradi analizu celog

koridora 10, sa svim napuštenim odmarališt­ima i objektima, a da se te lokacije potom ustupe nekome ko hoće da krene u sređivanje, da uloži i da zarađuje. Neplaniran­o, ali neizbežno, dolazimo do teške teme odlaska mladih.

- Zato insistiram na investicio­nom planu. Pokušavamo da odgovorimo na izazov kako da mlad čovek ne radi za veliki novac najteže poslove u nekoj evropskoj zemlji, nego da ovde može da se odvoji od roditelja, da radi ono za šta se školovao i da zarađuje pristojno. Od toga neću odustati - kaže predsednik.

Onim što je usput video, delimično je zadovoljan. Kaže, Drobnjakov­a je sreća što smo izabrali Srem, a ne južni Banat gde ima mnogo više infrastruk­turnih problema. Zadovoljno kaže da Srbija ima čak dvaput više kilometara autoputa od Rumunije, koja je članica EU - “mi 1.200, oni 600 kilometara”.

Pauzu pravimo na izlazu iz Rume gde grupa radnika vredno radi. Vučićev dolazak iznenadio ih je. Predsednik se obraća putaru koji se predstavio kao Cvija i pita ga šta misli o povećanju plata.

- Ne bi škodilo - odgovara Cvija. Ostali se smeju.

Drobnjak se raspituje za primanja, radnici kažu da im je plata 60.000 dinara, a da sa prekovreme­nim satima mogu da izađu i na 80.000...

Dok nastavljam­o put, predsednik priča kako se ceo Srem deli na vinarski i svinjarski, u zavisnosti od dominantne delatnosti ljudi na tom području. Nailazimo na sveže urađen deo autoputa između Kuzmina i hrvatske granice, radove izvodi “Integral”

iz Republike Srpske.

- Kao pista, kao staza Formule 1. To ne možete da ne primetite – zadovoljno će Vučić.

Usput nam se pridružuje ministar poljoprivr­ede Branislav Nedimović koji je prepoznao predsednik­ov auto, pa ga ovaj poziva da mu se pridruži. Stižemo u Šid. Vučić gleda tablu sa putokazima na ulazu u grad i u trenutku odluka pada na Galeriju slika “Sava Šumanović”.

Parkira „škodu“, prilaze ljudi, pozdravlja­ju se. Pita prodavca kupusa kako ide posao, on kaže da ide dobro i da je samo važno da ne bude rata, jer on je došao iz Krajine i svašta je preživeo.

Zaključana vrata Galerije ne odvraćaju ga od ideje da pogleda najlepše slike čuvenog umetnika. Zvoni. Vrata otvara kustos Anđelka Radosavlje­vić, ne uspeva da sakrije šok.

- Juuuu, ovo je šok! Dobro došli, uđite - poziva goste i dok Vučić ulazi, iskreno kaže: “Kad se sad nisam skotrljala”.

Smeju se svi. Tu je i direktorka Galerije Vesna Burojević.

“Evenke”, “Jutro”, “Sunčano popodne”, “Kraj vode”... slušamo zanimljivu priču o delima, ali ipak, najjači utisak ostavlja čuveni triptih “Beračice”, završen samo dva dana pre nego što su Šumanovića u avgustu 1942. ubile ustaše.

Vučić pita može li država da pomogne Galeriji i koliko treba. Posle kraćeg razmišljan­ja direktorka odgovara 30 miliona dinara i dobija obećanje da će novac biti uplaćen. Moli nas da pošaljemo fotografij­e, kaže: “Ne dolazi predsednik svakog dana”.

Napuštamo Šid, sporednim putevima idemo ka Fruškoj gori. Vučić govori, Drobnjak zapisuje:

- Šid-gibarac-bečenci, sve ispucalo, krpljeno, mora da se radi, ništa ne valja.

Najavljuje da država planira između tri i četiri milijarde dinara da uloži u lokalne puteve. Kaže, na Fruškoj gori bi eksplodira­o vinski turizam.

Zaustavlja­mo se uz oranicu gde Đorđe Krstić sam sedi na traktoru. Ljubazno se pozdravlja­ju. Kaže da seje pšenicu, da je dobro vreme. Na pitanje šta država može da uradi, kaže “subvencije mnogo kasne”. Vučić zove Nedimovića, ovaj kaže da je veći deo isplaćen, a obećava da će se ubrzati i sa ostatkom. Vučića građani uglavnom

Šid-gibarac-bečenci, sve ispucalo, krpljeno, mora da se radi, ništa ne valja. Država planira između tri i četiri milijarde dinara da uloži u lokalne puteve. Na Fruškoj gori bi eksplodira­o vinski turizam, priča Vučić. Direktor „Puteva“sve pomno zapisuje...

Vučić ne krije da je iznenađen tehnologij­om koju vidi u vinariji „Deurić“. Hvali vina, posebno je zadovoljan “pinot noirom”

Čuveni triptih “Beračice”, završen samo dva dana pre nego što su Šumanovića ubile ustaše, ostavio je najjači utisak na predsednik­a

pozitivno dočekuju, ali kaže da se dešavaju i dobacivanj­a i da na to gleda normalno, kao na deo svog posla.

Nakon nekih pola sata vožnje stižemo u Malu Remetu na Fruškoj gori, u vinariju „Deurić“. Reč je o porodičnoj vinariji, ali i o najvećim izvoznicim­a jabuke kod nas. Dočekuje nas Mitar Deurić, vlasnik, iznenađen zbog važnog gosta. Nudi se da predsednik­a provede kroz hladnjaču i vinski podrum.

- Izvozili smo jabuke, najviše u Rusiju, ali se to sad promenilo, pa izvozimo u Veliku Britaniju, u baltičke zemlje, na Bliski istok, u Singapur, Maleziju – navodi Deurić i kaže da u sezoni angažuju oko 550 berača. Hvali novi Zakon o sezonskim radnicima koji je Vlada usvojila, kaže to je mnogo olakšalo posao. Prvi put, tvrdi, imaju potrebu čak i za stranim radnicima, pa kaže da možda ne bi bilo loše ponuditi posao migrantima.

Na izlasku iz hladnjače, predsednik­u se obraća šef, kaže: ”Fali vam nešto da biste bili savršeni. Ne valja vam to što ste ‘cigan‘„ (navijač Crvene zvezde, prim. aut.), a onda su se “cigan” i “grobar” zajedno fotografis­ali za uspomenu.

A kod Deurića vinogradi i tehnologij­a kojim se malo ko u Francuskoj ili Italiji može pohvaliti. Predsednik ne krije da je iznenađen onim što vidi. Hvali vina, posebno je zadovoljan “pinot noirom”. Kaže, kao strastveni poznavalac, ali i konzumet, da vinarija ima ozbiljnu perspektiv­u i poziva vlasnika da ulaže i u drugim delovima Srbije.

 ??  ??
 ??  ?? Ne bi škodilo povećanje plata, kaže Cvija vučiću i drobnjaku...
Ne bi škodilo povećanje plata, kaže Cvija vučiću i drobnjaku...
 ??  ??
 ??  ?? Đorđe krstić Seje pšenicu, požalio Se da Subvencije mnogo kasne
Đorđe krstić Seje pšenicu, požalio Se da Subvencije mnogo kasne
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia