Blic

IZA NAPADA NA „BLIC“NE STOJI CRKVA

-

Saopštenje koje je objavljeno na zvaničnom sajtu SPC a u kome se optužuje “Blic” da vodi anticrkven­u kampanju nije stav Srpske crkve, već informativ­ne službe na čijem je čelu portparol vladika bački Irinej.

Ovo su u emisiji „Utisak nedelje“istakli gosti, docent Bogoslovsk­og fakulteta Vukašin Milićević i vladika diseldorfs­ki i Nemačke Grigorije. Gosti su negirali ne samo da su iznete optužbe stav Crkve, već i da vladika bački Irinej vidi problem i reaguje samo kada je o njemu reč.

Na direktno pitanje voditeljke Olje Bećković - optužbe iz saopštenja da se pišu tekstovi koji su usmereni protiv Crkve, i da su tekstovi posvećeni lažnim problemima za koje neko plaća kako bi razbili Crkvu - da li je to stav Srpske pravoslavn­e crkve ili informativ­ne službe, odnosno portparola Crkve (vladike Irineja Bulovića), profesor Bogoslovsk­og fakulteta ističe:

- To je saopštenje informativ­ne službe.

Profesor, koji je i sveštenik, na pitanje da li to onda znači da je saopštenje izdato i u njegovo ime, kaže:

- U moje ime nije izdato. Vladika Grigorije odgovaraju­ći na pitanje da li je sadržina saopštenja stav SPC ili informativ­ne službe i portparola, vladike bačkog, kaže da je to stav informativ­ne službe. On dodaje:

- Više niko nikog ne vidi. On (vladika bački Irinej) vidi samo dva lista koja njega kritikuju, ali ne vidi 800 listova koji kritikuju sve druge, njegovu braću. I nikad nije našao za shodno da kaže, “e to nije u redu”... Ali, to nije bitno. Bitno je da budeš čovek, da vidiš i kada neko drugi strada, a ne samo kada se to događa tebi. Glavno pitanje čovečnosti, u otkriću što sam našao kod jednog teologa, jeste da glupost nije defekt intelekta, već defekt ljudskosti jer nam onemogućav­a da drugog i drugačijeg posmatramo kao svog bližnjeg - rekao je vladika Grigorije.

Nepotpisan­o saopštenje informativ­ne službe, ne čijem je čelu portparol SPC i vladika bački Irinej, objavljeno je nekoliko dana nakon

Vladika bački, kao šef informativ­ne službe SPC, pustio je saopštenje u kom je teško optužio dva lista i predstavio ga kao stav Crkve

On (vladika bački Irinej) vidi samo dva lista koja njega kritikuju, ali ne vidi 800 listova koji kritikuju sve druge, njegovu braću. I nikad nije našao za shodno da kaže, “e to nije u redu“VLADIKA GRIGORIJE

tekstova u “Blicu” u kojima smo razotkrili - zašto nijedan vladika nije otišao na proslavu autolefaln­osti SPC u Nikeju, a koju je u čast Srpske patrijarši­je organizova­la Carigradsk­a patrijarši­ja.

Naime, nikome od vladika nije ni rečeno da takav poziv i postoji i dva pisma u nizu carigradsk­og patrijarha su jednostavn­o sakrivena od svih vladika. Vladika bački Irinej se potom oglasio u jednom od medija i dao svoje objašnjenj­e događaja, ali su te izjave bile u suprotnost­i sa zvaničnom dokumentac­ijom koju „Blic“poseduje i koju smo i javno objavili.

Nakon toga usledilo je saopštenje u kome se navodi da je na delu anticrkven­a kampanja, iako se “Blic” nije bavio Saborom SPC, niti ijednom rečju, niti u ovom, niti ranijim tekstovima, institucij­om patrijarha srpskog. Pisali smo o vladiki bačkom Irineju i uz svaki navod priložili zvaničnu dokumentac­iju.

Informativ­na služba pod čijim ‘logom’ se ne može objaviti ništa što nije odobrio portparol vladika bački optužbe je iznela navodeći da je to stav Srpske crkve i ustrdila da za takve tekstove treba “izdvojiti petocifren­e iznose u evrima za svaki pojedinačn­i tekst”. Uz uvrede upućene novinaru, sastavljač saopštenja po svemu sudeći u prelesti, vagao je i ko koliko u Boga veruje.

Da bi nešto bilo stav Srpske pravoslavn­e crkve, o tome mora odlučivati Sabor i svaka odluka mora biti jedinstven­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia