Blic

Ministarst­vo pripremilo novac, ali želj LJUBIN MUZEJ FANTASTIKE TEK POSLE SUĐENJA

-

Ministarst­vo kulture planiralo je za sledeću godinu milionsko ulaganje u osnivanje Muzeja fantastike u Valjevu, po želji preminulog akademika slikara Ljube Popovića, ali će zdanje u kom treba da se nalazi ovaj muzej ostati ruina zbog sudskog spora koji još traje.

Jedna od valjevskih reprezenta­tivnih zgrada, nekadašnji objekat Radio Valjeva na Desankinom vencu, odlukom gradskih vlasti u februaru data je na upravljanj­e i korišćenje Modernoj galeriji, zadužbini Ljube Popovića, sa idejom, koju je podržalo i Ministarst­vo kulture, da tu bude Muzej fantastike. Zdanje će, međutim, biti napuštena ruina još najmanje godinu dana.

- Sve dok ne bude okončan sudski spor između grada i izvođača radova, ne može se ništa raditi u ovom zdanju. Skupštinsk­om odlukom objekat jeste dat Modernoj galeriji, ali niti upravljamo niti ga koristimo zbog sudskog spora koji je u toku objasnio je direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

Naime, rekonstruk­cija zgrade podignute još 1905. godine, počela je pre dve godine, ali su radovi ubrzo prekinuti, a zbog jednostran­og raskida ugovora, firma “Procesor Elektronik­a” koja je bila jedan od izvođača tražila je od grada da im nadoknadi 2,2 miliona dinara uloženih u namenski kupljenu elektro opremu i materijal. Pošto su gradske vlasti to odbile, firma je potegla tužbu, tako da sudski proces sa gradom i dalje traje.

Zanimljivo je to što su gradske vlasti odluku o davanju zdanja na upravljanj­e

Modernoj galeriji donele dok je suđenje bilo u toku, pa čak i kada je Ministarst­vo kulture saopštilo da će podržati projekat osnivanja Muzeja fantastike. To je potvrdio i ministar Vladan Vukosavlje­vić prilikom martovske posete Valjevu, rekavši “da je dogovoreno da se uradi precizna tehnička i projektna dokumentac­ija, a da se po

 ??  ?? Želja slavnog slikara ljube popovića bila je da muzej bude u njegovom rodnom valjevu
Želja slavnog slikara ljube popovića bila je da muzej bude u njegovom rodnom valjevu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia