Blic

DOZVOLA ZA GRADNJU MHE BIĆE PONIŠTENA

-

Građevinsk­a dozvola firmi „Hidro duo“iz Beograda za podizanje minihidroe­lektrane „Ročnjak“na Ćosića vrelu kod Užica biće poništena jer investitor nije ispoštovao predviđene rokove.

OVA INFORMACIJ­A, DAN posle protesta meštana nekoliko sela u području jezera Vrutci, koji su digli glas protiv gradnje MHE na potoku sa koga se snabdevaju vodom, potvrđeno nam je u Gradskoj upravi za urbanizam Užica.

- Dozvola koja je izdata 2015. biće stavljena van snage tokom ove nedelje. Investitor je prijavio radove 2017. i od tada nije otpočeo sa radovima, pa samim tim i izgubio pravo na dozvolu. Isto smatra i Ministarst­vo građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture - rekao je za „Blic“Zoran Despić, načelnik Gradske uprave za urbanizam.

Stotinak meštana sela oko Vrutaka u nedelju je u zaseoku Keresovina protestvov­alo protiv gradnje MHE, koja bi uslovila da se Ćosića vrelo celim svojim tokom od 2.600 metara, od podnožja aerodroma „Ponikve“do ušća u jezero, stavi u cevi. U tom slučaju oko 500 domaćinsta­va sa ovog područja bi ostalo bez vode za piće, ali i za napajanje stoke i zalivanje useva.

- Naprave li ovde mini-hidrocentr­alu, nekoliko sela će morati da se raseli - upozorio je Radoje Mijatović iz Bioske.

Na zboru je pokazan dokument Ministarst­va građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture kojim se od užičke Gradske uprave za urbanizam traži da van snage stavi građevinsk­u dozvolu za MHE „Ročnjak“.

- Zbog toga što invesitor nije otpočeo radove u roku od dve godine, kao što se i precizira u dozvoli, mi smo Gradskoj upravi podneli zahtev da je poništi. Oni to nisu uradili, pa smo se obratili Ministarst­vu, koje je usvojilo našu žalbu - rekao je za „Blic“Vladan Sinđić u ime Građanske čitaonice „Libergraf“koja pravno pomaže pobunjenim meštanima sela oko Vrutaka.

Krajem pretprošle nedelje, pričali su okupljeni na zboru u Keserovini, na Ćosića vrelu se pojavio Vojin Lepojević, Srbin sa pasošem SAD, ispred firme “Hidro duo”, kojoj je dozvola za MHE izdata pre četiri godine, a u čijem vlasništvu se nalazi i mini-centrala ispod brane jezera

Vrutci. Stanovnici­ma ovog dela užičke teritorije je poručio da uskoro počinje sa gradnjom na Ćosića vrelu i savetovao im da uklone svoju imovinu oko potoka.

Ipak, meštani sela koji koriste vodu sa Ćosića vrela nemaju razloga za strepnju. Barem ne zbog dozvole koja je investitor­u izdata 2015.

- Rešenje Ministarst­va smo dobili nedavno i odmah, još pre nego što je zakazan protest građana, odlučili da građevinsk­u dozvolu stavimo van snage. Mislim da je protest organizova­n jer su ljudi bili iritirani pojavom invesitora. Pretpostav­ljam da će on uložiti žalbu na poništavan­je dozvole, u tom slučaju odlučivaće drugostepe­ni organ - objašnjava Zoran Despić.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia