Blic

KAKO JE PAO AL BAGDADI

- MILICA BAJIĆ

Američka vojska, nakon nekoliko nedelja praćenja, izvela je raciju, tokom koje je Bagdadi eksplozivo­m, oduzeo sebi život, potvrdio je prvi čovek SAD Donald Tramp

Potraga za liderom Islamske države Abu Bakrom al Bagdadijem trajala je godinama, ali pomaka nije bilo sve dok serija hapšenja njegovih najbližih saradnika nije pomogla da se otkriju njegova skrovišta i rute kretanje u Idlibu. Ključan čovek u toj priči bio je Ismael al Etavi.

Al Etavi je otkrio iračkim vlastima da je prvi čovek samozvanog kalifata od hapšenja, ali i lokalnih rivala koji su želeli njegovu glavu, bežao skrivajući se, između ostalog, i u minibusevi­ma punim povrća. Takođe, otkrio je i detalje o različitim lokacijama na kojima se Al Bagdadi sastajao sa svojih pet najbližih saradnika, među kojima je i on sam.

Al Etavi, inače teolog iz Iraka, od 2006. godine bio je deo Al Kaide, zbog čega je i uhapšen 2008. godine i osuđen na četiri godine zatvora. Po izlasku, postao je deo Islamske države, brzo stekavši poverenje samog Al Bagdadija koji ga je prvo zadužio da pripadnici­ma Islamske države prenosi verska učenja, a potom je imao odgovornos­t da bira komandante.

Nakon kolapsa Islamske države 2017, Al Etavi je pobegao u Siriju sa suprugom, državljank­om Sirije. Uhapsile su ga turske vlasti 2018. godine i predale Iraku.

Još jedno hapšenje pomoglo je da se stegne obruč oko Al Bagdadija. Reč je o hapšenju nekolicine istaknutih članova Islamske države.

U akciji koju su zajednički izveli agenti američke, turske i iračke obaveštajn­e službe, uhapšena su četvorica Iračana i jedan Sirijac. Oni su vlastima otkrili kada, gde i kako su se nalazili s Al Bagdadijem, nakon čega je CIA odlučila da angažuje više ljudi na tim područjima.

Sredinom godine Al Bagdadi je lociran na području Idliba, a pre četiri dana prvi put je napustio tu lokaciju i sa svojom porodicom minibusom se prevezao do obližnjeg sela.

Ubrzo je usledila racija američke vojske, tokom koje se Bagdadi, zejedno sa svojom porodicom, sam razneo eksplozivo­m u tunelu.

Donald Tramp izjavio je da je 15 minuta nakon napad Bagdadija obavljen DNK test kojim je potvrđeno da je to stvarno on. Prema njegovim rečima, Al Bagdadi je „umro kao kukavica, plačući i preklinjuć­i za milost“.

 ??  ?? al bagdadi je najmanje sedam puta proglašen mrtvim od . godine
al bagdadi je najmanje sedam puta proglašen mrtvim od . godine
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia