Blic

Beograd je sve, ali nije svašta

“Sebe ne vidim kao pisca nego kao čoveka koji ne zaboravlja”, rekao je Petar - Peca Popović.

- T. Nježić

ČUVENI ROK KRITIČAR, erudita, publicista... Peca Popović na upravo završenom Sajmu knjiga promovisao je svoj novi naslov „Proleće u Topčideru“.

Knjigu je objavio izuzetan izdavač Književna opština Vršac u kojoj je (nakon Draška Ređepa i prethodno njenog osnivača Petra Krdua, koji više nisu sa nama) urednik Mihajlo Pantić, veliki književni znalac i, kako se na predstavlj­anju „Proleća u Topčideru“moglo čuti - glavni „krivac“za knjigu.

Naime, unutar korica ovog izdanja je izbor kolumni koje je Popović objavljiva­o u “Blicu”. Preciznije, u knjizi je sadržano njih 59 i u svakoj je, na ovaj ili onaj način, „u glavnoj ulozi“Beograd.

- Počeo sam tu kolumnu u “Blicu” da pišem pre 13 godina. I za to vreme izašlo je 700 tekstova, a kako smo kasnije ustanovili u 173 se pominje Beograd - kazao je Popović.

Sažeto, neposredno i nadahnuto se osvrnuo na saradnju s “Blicom” a govoreći o nastanku knjige naveo je:

- Mihajlo Pantić se javio sa predlogom, idejom da izaberemo određeni broj kolumni i objavimo kao knjigu. Prepustio sam mu da to sam učini, i on je vrlo uredno odabrao kazao je poznati publicista.

U osvrtu na saradnju Mihajlo Pantić je, između ostalog, napomenuo: “I kroz ranije razgovore ustanovio sam da je on čovek koji je encikloped­ija, iako ne želi da se tako predstavlj­a jer svaki put kada bih sa njim razgovarao, on je izvlačio neki novi detalj. (…) Prvu promociju ove knjige imali smo nedavno u Zagrebu. Vrlo posećenu, uspešnu... A na njenim stranicama je pet, šest tekstova koji povezuju ta dva grada.“

Peca Popović je takođe istakao: “Sebe ne vidim kao pisca nego kao nekog ko ne zaboravlja.”

Upitan da kad bi trebalo da sve te tekstove o Beogradu sažme u rečenicu ili dve, to bi bilo...

- Beograd je sve, ali nije svašta zdušno je izgovorio gotovo bespogovor­nim tonom.

Na istom sajamskom događaju predstavlj­ena su i druga izdanja KOV-A, među kojima zbirka „Muzini vetrovi“Miodrag Raičevića, „Ogledalo na pijaci Bajloni“Saše Radojčića, „Beskraj kao Brankuši“Ane Babuc Krdu, „Čovek bez sudbine“Emila Siorana.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia