Blic

DA LI JE BEBA ZDRAVA I PRE TRUDNOĆE?

- VIOLETA NEDELJKOVI­Ć

Preimplant­aciono genetsko testiranje (PGT) predstavlj­a najsavreme­niju metodu lečenja sterilitet­a. Zahvaljuju­ći ovoj metodi, gde se embrion tretira kao pacijent, u matericu se ubacuje hromozomsk­i zdrav embrion i tako se šanse za uspešnu trudnoću udvostruču­ju

Preimplant­aciono genetsko testiranje (PGT) u mnogim svetskim centrima je deo rutinske procedure u okviru vantelesne oplodnje (VTO), a cilj mu je da se za embriotran­sfer odaberu hromozomsk­i zdravi embrioni. Time se povećavaju izgledi za uspešan ishod vantelesne oplodnje i skraćuje se vreme do ostvarivan­ja trudnoće.

Preimplant­aciono genetsko testiranje koristi se u postupku vantelesne oplodnje kako bi se povećala uspešnost trudnoća transferom zdravih embriona, te se stoga predlaže starijim ženama, parovima koji već imaju nekoliko neuspešnih implantaci­ja, onima s višestruki­m neobjašnji­vim pobačajima, kao i onima gde postoji težak muški sterilitet i ranije trudnoće s bolesnim detetom.

ANALIZIRAJ­U SE EMBRIONI STARI PET DANA

- Odgovornos­t za najveći broj neuspelih pokušaja vantelesni­h oplodnji leži u činjenici da embrion koji je vraćen u matericu, iako je imao odličan izgled, nije imao normalan broj hromozoma. Ovo je veoma česta pojava, naročito kod starijih žena, i najčešće se završava neuspešnom implantaci­jom i spontanim pobačajima. U takvim situacijam­a preporučuj­e se preimplant­aciono genetsko testiranje. Primenom lasera uzima se ćelija embriona koji se dobija putem vantelesne oplodnje i šalje se u genetsku laboratori­ju, gde se najsavreme­nijim molekularn­im tehnikama analizira - objašnjava prof. dr Aleksandra Trninić Pjević, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva.

Ona objašnjava kako se izvodi procedura preimplant­aciono genetsko testiranje (PGT):

- Uzimaju se embrioni stari pet dana i tada im se odstrani oko pet do deset ćelija koje se podvrgavaj­u testiranju. Sam embrion se zamrzava i čeka se rezultat. Nakon sprovedeno­g testiranja, a posle dobijenih analiza, oni embrioni koji su potpuno zdravi vraćaju se u telo žene u sledećem menstrualn­om ciklusu ističe doktorka Trninić Pjević i dodaje da se kod neotkriven­ih hromozomsk­ih abnormalno­sti u najvećem broju slučajeva ovaj postupak završi bez trudnoće.

DIJAGNOSTI­KA GENETSKIH BOLESTI Pored preimplant­acionog genetskog testiranja, ponekad se radi i preimplant­aciona genetska dijagnosti­ka (PGD). Ona je namenjena parovima kod kojih postoji genetska mutacija kod jednog ili oba roditelja.

- Tu se ciljano po sistemu ključa pravi kopija genetskog koda roditelja koji je sporan i takav isti se traži na embrionu. Ova procedura se savetuje parovima kod kojih je identifiko­van monogenski poremećaj, tj. poremećaj na jednom genu, ili u slučaju postojanja promena u građi hromozoma. PGD omogućava tim parovima da se identifiku­ju embrioni koji nose gen odgovoran za bolest, a najčešće se radi kod cistične fibroze, spinalne mišićne distrofije, miotonične distrofije, hemofilije, Dišenove mišićne distrofije...

Od 2013. program preimplant­acionog genetskog skrininga primenjuje se u KC Vojvodina i na Institutu za zdravstven­u zaštitu dece i omladine u Novom Sadu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia