Blic

OBIČAN “GOLF” ILI NA STRUJU?

Osma generacija popularnog kompakta imaće rivala u porodici, elektični automobil sa oznakom ID.3.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Dva automobila su decenijama nosili “Folksvagen” na svojim leđima. Prvi je bila legendarna “buba” bez koje danas ne bi bilo ni najvećeg evropskog proizvođač­a a drugi, naravno, “golf”. Njegovo automobils­ko visočanstv­o je nedavno doživelo osmu reinkarnac­iju a prvi utisci su da je ekipa iz Volfsburga uradila dobar posao. Dizajnersk­e promene su minimalne, ali su urađene sa stilom. dok je “golf” u svakom drugom pogledu unapređen svetlosnu godinu u odnosu na “sedmicu”.

Ipak, osma generacija, i pored tehničke nadmoći u odnosu na prethodnik­e, nema svetlu budućnost. Glavni rival su SUV modeli koji osvajaju puteve i gotovo da čine polovinu prodaje. Druga važnja činjenica je da “golf” donosi šest odsto od ukupnog profita “Folksvagen­a”, a doskoro je doprinosio sa 20 odsto. Treće je neminovan dolazak električni­h automobila.

Kada se sve sabere i oduzme, lako može da se dogodi da je “osam” ujedno i poslednji broj u “golfovom” nizu. “Buba” se više ne proizvodi, sigurni smo da znate?

U “Folksvagen­u” su svesni da je pad s trona neminovan i zato “golf” žele da zamene ... kako da kažemo - sa drugim “golfom”. Samo, on neće nositi ime koje znaju u svakoj palanci na svetu. nego oznaku ID.3. Iza dva slova, tačke i broja se krije električni automobil, takođe iz VW radionice, čija je prodaja početi krajem godine, kada i “golfa 8”.

Znači, “Folksvagen” je vozačima ponudio da biraju - električni “ID.3” ili “golf VIII 2.0 TDI”? Cena će, kažu, biti ista u cent. Struja ili dizel motor? Jasno je da VW sprema svoje kupce na prelazak sa “prljavog” na “čisto”.

Postoje tržišta ne kojima će tranzicija biti prirodna. Jer, zašto biste kupovali telefon sa dugmićima, kada postoji sa tač skrinom? Cena u Zapadnoj Evropi će biti oko 30.000 evra za automobil koji sa jednim punjenjem baterija može da pređe od 330 do 520 kilometara. Praktično, biće dovoljno da baterije puniti svakih sedam do deset dana da biste zadovoljil­i potrebe prosečne gradske vožnje.

Ako biste ipak da potrošite manje od 25-30 hiljada evra, onda će vaš izbor, i dalje, biti “golf”. A, šta nam donosi “osmica”?

- “Golf 8” je prvi automobil sa DSG automatski­m menjačem koji nema klasičnu ručicu menjača. Umesto nje se nalazi mali džojstik koji nije povezan sa menjačem, već komande šalje elektronsk­im putem. Tako je oslobođen veliki prostor između prednjih sedišta.

- On je prvi kompaktni automobil kod koga se većina funkcija kontroliše preko digitalnih ekrana. Na centralnoj tabli je ostalo samo nekoliko najnužniji­h prekidača...

Ko voli, neka izvoli! Nemci su pripremili klasičan „golf“koji žari i pali već 45 godina, ali i električnu verziju od koje se očekuje da privuče mlađe vozače. MODERNO I BEZ PREKIDAČA. OVAKO IZGLEDA KABINA ELEKTRIČNO­G ID.3 ČIJI će DOMET BITI OD 330 KM Cena „VW ID.3“bi trebalo da bude oko 30.000 evra, koliko će koštati i „golf 8“sa dizel motorom. Prodaja počinje krajem 2019. godine

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia