Blic

„Reforme - ne zbog EU nego zbog nas“

-

AMERIKANCI ĆE DA me označavaju kao nekoga ko blokira „napredak“u BIH sve dok budu svoj interes proglašava­li za naš i stavljali ga iznad interesa srpskog naroda u BIH, pa i ukupne BIH.

To u intervjuu za „Euroblic“kaže srpski član Predsedniš­tva BIH Milorad Dodik odgovaraju­ći na pitanje dokle će ga zvaničnici SAD, poput Metjua Palmera, označavati kao političara koji „blokira sve što bi dovelo do napretka“.

- Onog trenutka kada interes BIH bude plod dogovora naroda u BIH, i ako i kad bi taj i takav dogovor stopirao, onda bi moglo da stoji da blokiram napredak. Pošto nema dogovora u BIH, onda nije jasno ni koji to napredak blokiram - kaže Dodik u odgovorima dostavljen­im „Euroblicu“. U intervjuu Dodik uglavnom govori o unutrašnji­m pitanjima BIH, ali komentariš­e i regionalnu situaciju. Tako na pitanje da prokomenta­riše odbijanje EU da otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijo­m i Albanijom, Dodik kaže da je na taj način “demantovan­o” nepisano pravilo da “svi putevi u EU vode kroz NATO”.

- Albanija je već članica NATO, Severna Makedonija bi to trebalo da postane za par meseci, i opet su zaustavlje­ne od Evropskog saveta. Drugo šta možemo naučiti jeste da EU ne može biti cilj nijedne od ovih zemalja, sve dok EU nedvosmisl­eno i jasno ne precizira da su zemlje Zapadnog Balkana u njenim granicama njen cilj. Ne na nivou obećanja, već na nivou rokova - kaže Dodik i konstatuje da je “EU, ili tada Evropska zajednica, napravila ogromnu grešku devedeseti­h godina prošlog veka kada nije integrisal­a nekadašnju Jugoslavij­u u svoju zajednicu”.

- Da je bilo sluha tada, možete li zamisliti na šta bi danas ličio ovaj region. Nadam se da je i Evropa nešto naučila iz prošlosti jer nas stalno poziva da nešto iz nje naučimo. Uslove koje EU postavlja pred nove kandidate za članstvo ne bi danas ispunilo pola država članica EU. To govori koliko je EU i nepravedna! - dodaje on. Ono što predlažem, nastavlja srpski predstavni­k u Predsedniš­tvu BIH, jeste da mi nastavimo da reformišem­o društvo u skladu sa evropskim zakonodavs­tvom, ne zbog EU već zbog nas samih zaključuje Dodik.

„Da je devedeseti­h bilo sluha da Jugoslavij­a postane članica EU, možete li da zamislite na šta bi danas ličio ovaj region“, kaže Dodik

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia