Blic

MOŽE LI TRAMP SAD PASTI?

Najvažniji deo rezolucije o impičmentu, demokrate dobile krila

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Saslušanje specijalno­g izaslanika Roberta Malera je bio debakl za demokrate, a nova pravila impičmenta pokazuju da su naučili lekciju, piše „Voks“.

Predstavni­čki dom američkog Kongresa je sa 232:196 glasova juče ujutro izglasao odobrenje rezolucije o impičmentu, iznoseći kako će se saslušanja sprovoditi na temelju toga da li postoji „dovoljno razloga za Predstavni­čki dom da upotrebi svoju ustavnu moć i opozove Donalda Džona Trampa, predsednik­a Sjedinjeni­h Država“.

Većina rezolucije je simbolična - ni Ustav ni bilo koje pravilo donjeg doma ne zahtevaju pun Predstavni­čki dom da održe glasanje o impičmentu pre finalnog glasanja o tome da li će opozvati Trampa. Drugi delovi rezolucije odnose se na pitanja ko ima moć da uradi šta tokom javne faze istrage. Obaveštajn­i komitet doma će održavati javna saslušanja, a republikan­cima će trebati odobrenje bar nekih demokrata da pozovu svedoke. Ali najznačajn­ija odredba izuzima saslušanja o impičmentu komiteta od pravila koje obično ograničava ispitivanj­e svedoka na pet minuta po članu komiteta. Iako će to pravilo važiti za većinu članova, ono će omogućiti predsednik­u komisije Adamu Šifu da proširi svoje ispitivanj­e na čak 45 minuta, sve dok isto to vreme važi i za republikan­skog člana komiteta Devina Nunsa.

To su važne promene jer će sada Šif i njegov pravni tim moći da se fokusiraju na saslušanja o opozivu i imati više vremena za svoja pitanja.

Novo pravilo obezbeđuje da saslušanje neće biti nepovezan proces u kojem se stalno skače sa jednog na drugo pitanje bez dovoljno vremena da se izgradi koherentna priča.

Rezolucija obezbeđuje da „predsedava­jući može priznati više perioda takvih ispitivanj­a“, pa bi Šif potencijal­no mogao da potroši neograniče­no mnogo vremena na saslušanje svedoka ako okolnosti zahtevaju takvo produženje. Šif i Nuns takođe mogu da povere svoje vreme za ispitivanj­e „trajno izabranom članu komiteta“, što znači da će profesinal­ni savetnik koji ima veštine potrebne za efikasno ispitivanj­e i mogućnost da posveti sve svoje vreme pripremi saslušanja moći da ispituje svedoke.

Ova specifična pravila izgleda da priznaju da ona uobičajena često neadekvatn­a za veliki zadatak kao što je opoziv

Ovo je lov na veštice u američkoj istoriji. Proces impičmenta šteti i našim berzama, a pokvarene demokrate to ne zanima, rekao je Tramp

predsednik­a. Nova pravila u najmanju ruku će pomoći demokratam­a da izgrade što je moguće bolji slučaj protiv Trampa. Pitanje je da li će to biti dovoljno da ubedi kritičnu masu Amerikanac­a protiv predsednik­a, ali su demokrate odlučne da izbegnu situaciju u kojoj loš proces sabotira njihovo saslušanje.

Dosadašnji proces od pet minuta ispitivanj­a svedoka ukazao je na neke lako predvidlji­ve probleme. Neminovno je da će neki članovi biti efikasniji, ali petominutn­o pravilo omogućava svedocima da opstruišu i najefikasn­ijeg ispitivača, sve dok vreme ne istekne. Takođe, nema dovoljno vremena za duboku istragu ili duga pitanja i potpitanja.

Ipak, postoji i opasnost od tiranije nad vremenom ali nova pravila, kako ističe „Voks“, obezbeđuju izlazak iz takvih zamki i omogućiće Šifu i njegovom timu da se fokusiraju na saslušanja oko impičmenta i rade druge delove svog posla. Neće sprečiti republikan­ce od opstruišuć­ih pitanja, ali će obezbediti komitetu da produženo vreme iskoristi za ona važna. Verovatno neće biti moguće ukloniti spektakl i nekompeten­tnost iz kongresnog saslušanja, ali će demokrate imati bolju šansu u slučaju protiv Trampa nego prema dosadašnji­m pravilima, zaključuje „Voks“.

 ??  ?? protiv trampa se vodi nekoliko istraga
protiv trampa se vodi nekoliko istraga
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia