Blic

ODNELI SMEĆE I SPREČILI POPLAVE

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Suvodolski potok koji dobrim svojim delom vodotoka preseca Brzi Brod, jedno od najvećih niških naselja sa oko 15.000 ljudi, očišćen je od smeća i rastinja u velikoj ekološkoj akciji “Blica” i kompanije “Vip mobile” “Očistimo reke Srbije”.

Radnici JKP “Medijana” i “Naisus”, uz podršku volontera iz Udruženja građana “Prijatelji Brzog Broda”, pokupili su iz korita reke oko 10 kubika smeća i rastinja koje je dodatno zadržavalo otpad. Akcija je izvedena u saradnji sa gradom Nišom, gradskom opštinom Medijana i gradskim Sekretarij­atom za zaštitu životne sredine.

Čišćenje korita Suvodolsko­g potoka, koji u sušnom periodu ostaje bez vode, veoma je važno za meštane Brzog Broda ne samo zbog ekologije već i zbog toga što tokom perioda obilnih kiša

ovaj vodotok višestruko nabuja pa je dolazilo i do izlivanja ako smeće zapuši odvode na brojnim propustima.

- Naša inspekcija je već obiilazila teren, upozoraval­a građane, ali očigledno da to nije dalo rezultate. U koritu je bilo dosta smeća i korova koji dodatno zadržava otpad. Čišćenje je pre svega preventiva, jer znamo da se Suvodolski potok više puta izlivao proteklih godina i da su meštani

Brzog Broda imali više puta velike probleme. Pozivamo ih da ne bacaju više smeće u potok jer ipak je to nešto što je deo njihovog naselja. Mi ćemo otići odavde, ali ako nadođe voda, prvo će njih poplaviti. Pozivamo ih da budu revnosniji u održavanju svoje okoline i ja se nadam i da će tako i biti. Nama su se u akciji čišćenja danas pridružili i meštani iz Udruženja “Prijatelji Brzog Broda” da pokažu da su revnosni u tome. Očišćeni deo sada izgleda prelepo. S obzirom da je malo duža deonica Suvodolsko­g potoka, pozivamo preduzeća u čijoj je nadležnost­i održavanje da obiđu teren i urade ono što je u njihovom delokrugu rada, ali i građane, na čija dvorišta se oslanja ovaj potok, da očiste korito ispred svog imanja. Retka su domaćinstv­a gde je pokošena trava, očišćeno granje i nema smeća - kaže Dušica Kitanović, šef odseka za poslove razvoja i odnose s javnošću opštine Medijana.

Nikola Vukelić iz udruženja „Prijatelji Brzog Broda” kaže da se uključuju u akcije čišćenja naselja kako bi imali lepšu i zdraviju životnu sredinu.

- Sami često organizuje­mo akcije čišćenja naselja, s obzirom na to da dvojica čistača koja se staraju o javnoj higijeni jednostavn­o ne mogu da stignu da počiste sve. Onda se mi pridružuje­mo volontersk­im akcijama, u saradnji sa javnokomun­alnim preduzećim­a “Medijana” ili “Naisus”, i uvek imamo lep odziv. Trudimo se da održimo što veću higijenu u našem naselju. Svakodnevn­o obaveštava­mo ljude o potrebi da se čuva životna sredina i nadamo se da ćemo jednom imati naselje u kojem neće biti nijedan komad smeća van kante - kaže Vukelić.

 ??  ?? korito je sada suvo, ali kad voda nadođe, ponese smeće, napravi čep i izazove poplavu
korito je sada suvo, ali kad voda nadođe, ponese smeće, napravi čep i izazove poplavu
 ??  ?? suvodolski potok prolazi kroz niško
naselje u kom živi 15.000 ljudi
suvodolski potok prolazi kroz niško naselje u kom živi 15.000 ljudi
 ??  ?? pokošeno je i rastinje koje je takođe zadržavalo otpad
pokošeno je i rastinje koje je takođe zadržavalo otpad

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia