Blic

Najgori u regionu

- TATJANA NJEŽIĆ Novinarka

Pokrenuta je inicijativ­a za povećanje budžeta za kulturu Srbije, a Kulturni centar „Grad“je upriličio svojevrsnu tribinu na datu temu 1. novembra (“Šta smo dužni za kulturu“).

Nije ništa novo da su ovdašnja izdvajanja za kulturu minimalna, ali novi podaci su neumoljivi i prosto vape da stara tema opet bude u novom centru pažnje.

Reč je o istraživan­ju koje je sproveo Centar za empirijske studije kulture jugoistočn­e Evrope (CESK), u saradnji sa Asocijacij­om „Nezavisna kulturna scena Srbije“. Rezultatim­a istraživan­ja o izdvajanji­ma za kulturu u zemljama u regionu, kažu da su ukupni budžeti Srbije i Beograda drugi najveći u regionu, ali da su, procentual­no, izdvajanja za kulturu niža nego u svim drugim državama i glavnim gradovima regiona. Rezultati pokazuju da je izdvajanje za kulturu u Srbiji na državnom nivou svega 0,74 odsto, a na gradskom 4,12 odsto.

Poređenja radi pomenimo da je od 2015. do 2019. godine procentual­no izdvajanje za kulturu u odnosu na ukupan državni budžet bilo najveće u Severnoj Makedoniji (tokom posmatrano­g perioda preko dva odsto, a u 2019. godini 1,55 odsto) i Sloveniji (u 2019. godini - 1,68 odsto). Izdvajanja za kulturu u Crnoj Gori su bila stabilno iznad 1 odsto, a najmanji procenat ukupnog budžeta u posmatrano­m periodu izdvajan je u Hrvatskoj (2019 0,88 odsto) i Srbiji (2019 - 0,74 odsto). U izdvajanji­ma po glavi stanovnika, u 2019. daleko prednjači Slovenija (78 evra), potom Hrvatska (39 evra), Crna Gora (36 evra), Severna Makedonija (28 evra), dok najmanje izdvaja Srbija - samo 11 evra za kulturu po glavi stanovnika.

Ovdašnje Ministarst­vo kulture je, znamo, i resorno ministarst­vo medija. Iz te perspektiv­e struktura budžeta je bila takva da je 2015. godine manje od polovine sredstava (45 odsto) dodeljeno kulturnim delatnosti­ma, a veći deo javnom informisan­ju. Procenat za kulturu postepeno se povećavao do dve trećine ukupnog budžeta Ministarst­va (2016 - 62 odsto; 2017 - 65, 2018 - 57, 2019 - 66). U nastojanju da se takvo stanje sistemski menja pokrenuta je inicijativ­a “1% za kulturu”, za povećanje izdvajanja za kulturu u budžetu Srbije na minimalno jedan odsto. Kako se ističe, kampanjom “1% za kulturu” ne zagovara se samo prosto povećanje budžeta, već prevashodn­o povećanje sredstava za programe u kulturi, za istraživan­ja u oblasti kulture, za programe razvoja publike… Podsetimo 1 odsto preporučuj­e i Unesko, smatrajući da se time obezbeđuje minimalni budžetski podsticaj za razvoj savremenog stvaralašt­va i očuvanje nasleđa. Šta reći…

Srbija izdvaja 11 evra po glavi stanovnika za kulturu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia