Blic

MAKRON BRANI EVROPU IZMEĐU DVE VATRE

Francuski predsednik Emanuel Makron otputovaće u ponedeljak u Kinu kako bi osigurao da Evropa ne završi kao veliki gubitnik u primirju koje treba da potpišu SAD i Kina.

- I. KEŠANSKI

Evropski lideri, među kojima je i Emanuel Makron, sve su više zabrinuti da će ponovo postati meta broj jedan za carine američkog predsednik­a Donalda Trampa ako Amerika u narednim nedeljama zatvori mirovni sporazum s Kinom.

- Ne želimo da Evropa bude kolateraln­a žrtva trgovinsko­g sporazuma između SAD i Kine. Otuda je neophodno napredovan­je u bilateraln­im pregovorim­a između EU i Kine sada - izjavio je zvaničnik Jelisejske palate.

Očekivalo se da će kineski i američki lideri na samitu APEC u Čileu u novembru potpisati prvu fazu trgovinsko­g sporazuma, ali pošto je otkazan taj samit, sada je nejasno kada će doći do potpisivan­ja.

Tramp je upotrebio iznenadne carine kako bi primorao Kinu na sklapanje sporazuma, a jedan od najvećih strahova EU je

Ne želimo da Evropa bude žrtva sporazuma Kine i SAD-A

da će sledeći put američki predsednik otvoriti vatru na sektore poput evropskih automobila kako bi iznudio slične ustupke od Brisela.

Evropa vidi Trampovu agresivnij­u taktiku u trgovinsko­m ratu kao priliku za proširenje saradnje s Kinom. Evropa je, na primer, na Peking gledala kao na potencijal­nog saveznika u suzbijanju Trampovog sveobuhvat­nog napada na sistem Svetske trgovinske organizaci­je.

Brisel takođe želi da nastavi sa sopstvenim sporazumom s Kinom o uslovima ulaganja. Makron je već neko vreme izražavao strah od dogovora između Vašingtona i Pekinga i nagovestio rizike takvog približava­nja tokom samita G7, kojem je bio domaćin u avgustu.

Iako je Makron pozdravio pakt između SAD i Kine, on je na zajedničko­j konferenci­ji za novinare sa Trampom na G7 insistirao na tome da bi evropski interesi morali da budu uzeti u obzir.

- Pazićemo da se uverimo da je to dobro za svet i da se uzmu u obzir naši parametri, što je bilo deo naših razgovora (na G7) rekao je Makron.

Ta briga biće glavni fokus Makronovih 48 sati u Kini. Započeće zvaničnu posetu prisustvom kineskom sajmu za međunarodn­i uvoz, u Šangaju, pre nego što bude proveo dan u bilateraln­im razgovorim­a u Pekingu.

Očekuje se da će takođe otvoriti šangajsku ispostavu Centra Pompidu, pariskog muzeja i izložbenog centra, kao i da će sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom razgovarat­i o pitanjima u vezi sa klimatskim promenama i biodiverzi­tetom.

Ipak, njegova poseta je izazvala kritike nekih zvaničnika u Evropi. Dvoje diplomata iz EU žalilo se da je sajam u Šangaju propaganda koja ima za cilj da dobije podršku EU u trgovinsko­m ratu protiv SAD. Jedan diplomata se pitao zašto se Makron odlučio na put kada su se ostali čelnici EU suzdržali

bda zauzmu strane u trgovinsko­m ratu Kina - SAD.

Ali francuski zvaničnici kažu da je angažman sa Kinom put ka napretku. Oni takođe kažu da predstavlj­aju jedinstven­u evropsku stranu jer će u poseti sajmu u Šangaju francuska delegacija biti u društvu i novog evropskog komesara za trgovinu Fila Hogana i nemačke ministarke obrazovanj­a i istraživan­ja Anju Karliček, kao predstavni­ce kancelarke Angele Merkel, kao i predstavni­ka nemačkih preduzeća.

- Naša poenta je da, pošto ova izložba ima cilj da pokaže otvaranje Kine na međunarodn­im tržištima, onda to prikažemo kroz pristup tržištu u oblasti poljoprivr­edno-prehramben­ih poslova, napretkom u dva prioritetn­a sporazuma između EU i Kine, pokažemo to kroz obaveze u smislu transparen­tnosti, dijaloga u okviru STO - rekao je zvaničnik Jelisejske palate.

Kina i Evropska komisija trenutno pregovaraj­u o dva sporazuma.

Što se tiče kršenja ljudskih prava, za šta veliki deo sveta optužuje Kinu, Makron će možda morati da hoda po žici. Njegova poseta dogodiće se dok vlasti u Hongkongu sve snažnije vrše pritisak na demonstran­tima, a i dok kineske vlasti i dalje drže više od milion pripadnika ujgurske manjine u kampovima u regionu Sinđijang.

Francuski zvaničnici kažu da su sa svojim kineskim kolegama vodili iskrene razgovore o pitanjima ljudskih prava.

 ??  ?? “ANGAŽMAN S KINOM JE PUT KA NAPRETKU“
“ANGAŽMAN S KINOM JE PUT KA NAPRETKU“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia