Blic

Koliko vredi život žene

- JELENA PAUNOVIĆ urednik

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažn­o je na 12 i po godina osudio Sinišu Radovančev­a iz Pančeva koji je ubio svoju nevenčanu suprugu Biljanu Mijatović. Bez majke je ostavio bebu od mesec dana i devojčicu staru 13 godina. Malo je reći da je odluka sramna. Ovim potezom nasilnicim­a je poslata jasna poruka - za ubistvo žene malo veća kazna nego za razbojništ­vo.

Biljanu je Siniša ubio pre dve godine kuhinjskim nožem dok je u drugoj sobi bila njihova beba od mesec dana i njena maloletna ćerka iz prvog braka. Ubica joj je presudio na rođendan. Pre toga devojčici je pretio da će nju zaklati ako se ne skloni u sobu.

Danas Biljanina ćerka živi sa krivicom da bi majka bila živa da je uspela da očuha spreči u ubistvu. Tokom suđenja utvrđeno je da je bio pod dejstvom alkohola i da su pre samog zločina bili u svađi. Sinišin advokatski tim uspeo je da umesto zaprećene četiri decenije on dobije skoro četiri puta manje. Ubica već nakon tri četvrtine odslužene kazne može da zatraži uslovni otpust.

Kakva se poruka nasilnicim­a šalje ovom presudom? Šta je pooštrenim kaznama za porodična nasilja? Zatvorska kazna od svega 12 i po godina umesto od 40 apsolutno neće uplašiti nasilnika niti ga sprečiti da to uradi.

Sramna presuda izrečena je i prošle nedelje Karolju Ludmanu iz Mola koji je u porodičnoj kući nakon dve decenije braka zapalio svoju suprugu Slavicu. Nesrećna žena izgorela je u krevetu, a on osuđen na 20 godina zatvora. Na ovakvu presudu suda on može da se žali Apelaciono­m sudu. Tokom suđenja on se branio da nije želeo da je ubije, već je bio nesrećni slučaj. Ipak, za teško ubistvo dobio je upola manje godina zatvora nego što mu je zaprećeno.

Od početka godine u Srbiji su ubijene 24 žene.

Od početka godine u Srbiji su ubijene 24 žene. Ubica koji je kuhinjskim nožem presudio nevenčanoj supruzi dobio je samo 12 godina Pobednik Mira Banjac

Napunila 90 godina, a i dalje glumi. Rođendan je dočekala na snimanju u Sarajevu jer, kako kaže, rad i samo rad je održava u životu. „BLIC“HIT Olga Odanović Jovana Stojković

Poznata antivakcin­ašica sramno se poistoveti­la sa velikim heroinama Milunkom Savić i engleskom negovatelj­icom Florens Najtingejl. Volim da se pobijem kad imam razloga. Gubim razum, ne u kafani nego kad me neko iznervira, dižem za okovratnik odmah. Gubitnik

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia