Blic

Beograd i Priština nastavljaj­u dijalog za dva do tri meseca

- I. M. J.

Verujem da će za dva, najkasnije tri meseca biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa Metjuom Palmerom.

VUČIĆ JE ISTAKAO da mora da bude pošten i da kaže da je zadovoljan sadržajem razgovora sa specijalni­m predstavni­kom SAD za Zapadni Balkan. On dodao da je u razgovoru konstatova­no da je Evropska unija napravila istorijsku grešku na Balkanu, kada nije odredila datum Albaniji i Severnoj Makedoniji i da se nada da će ona biti ispravljen­a do maja naredne godine kada se očekuje

novi sastanak evropskih lidera u Briselu.

Vučić i Palmer razmotrili su sva sporna pitanja i razlike i odlučni su, kako kaže predsednik Srbije, da pronalaze rešenja kako bismo uspostavil­i bolje bilateraln­e razgovore između SAD i Srbije, kao i da se što pre vratimo dijalogu sa Prištinom.

Vučić je rekao i da Srbija neće ulaziti u sukob sa SAD.

- Mi da ulazimo u sukobe s Amerikom nećemo, ne padam mi na pamet da se sukobljava­mo s najvećom silom - poručio je on.

Istakao je i da će nastojati da Srbija sačuva svoju slobodu, ali da nam je ostavljen mali “prolaz” kroz koji možemo da se provučemo, poredeći tu situaciju s izrekom “kao kuče kroz tarabe”.

- Palmer mi je rekao šta mu se ne sviđa u srpskoj politici, on je to meni rekao, a ja sam njemu odgovorio - rekao je Vučić i dodao da očekuje da se uskoro stvore uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a da Srbija želi da taj dijalog bude odgovoran i ozbiljan i da vodi rešenju.

- Srbija je spremna za kompromis, ali nije spreman na nipodaštav­anje. Nikada nismo isticali bilo kakve radikalne zahteve. Ali isto tako oni koji misle da mogu da nas unize i da nas pritisnu i nateraju protiv onoga šta su naši interesi, to neće moći tako - zaključio je Vučić i pozvao predsednik­a SAD Donalda Trampa da dođe u Srbiju „što bi bio snažan impuls za što bolje odnose“.

Palmer se osvrnuo na loše poteze EU.

- Danas smo predsednik Vučić i ja razgovaral­i o situaciji u regionu. Istorijska je greška i loša poruka ono što je urađeno Albaniji i Severnoj Makedoniji. Amerika želi za Srbiju evropski put i videće da učini sve da im pomogne u tome - naveo je Palmer.

 ??  ?? amerika želi za srbiju evropski put i videće da učini sve da im pomogne u tome, naglasio je metju palmer
amerika želi za srbiju evropski put i videće da učini sve da im pomogne u tome, naglasio je metju palmer

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia