Blic

Odložena odluka o doktoratu Malog

-

Ivanka popović

ODBOR ZA PROFESIONA­LNU etiku Univerzite­ta u Beogradu konačnu odluku o doktoratu Siniše Malog doneće do 22. novembra, saopštila je juče rektorka Ivanka Popović.

Ona je navela da je na sajtu Univerzite­ta objavljeno obaveštenj­e svim zaposlenim­a koji su u nastavnom i naučnom zvanju da do 11. novembra mogu da joj ulože žalbu na odluku Nastavnona­učnog veća FON-A, koju će zatim rektorka uputiti Odboru za profesiona­lnu etiku.

Podseća da je sa grupom studenata iz organizaci­je “1 od 5 miliona”, koji su svojevreme­no blokirali zgradu Rektorata, postigla dogovor da se zgrada odblokira, a da će do 4. novembra Etički odbor Univerzite­ta izreći konačan stav o doktoratu Malog. Rektorka navodi da su tada prevideli da mora da se ostavi rok za žalbe na odluku Nastavno-naučnog veća FON-A, koja je usvojena 28. oktobra.

Rok za ulaganje žalbe

Odboru za profesiona­lnu etiku je 13. novembar ove godine.

“Iz navedenih razloga neophodno je produžiti rok, koji je dogovoren sa studentima, do

22. novembra 2019. godine. Kako je došlo do previda u tumačenju propisa, onemogućen­o je poštovanje roka od 4. novembra. Upućujem izvinjenje studentima i javnosti za učinjeni previd”, navela je rektorka u saopštenju.

Ona je dodala da će biti održan konsultati­vni sastanak Odbora za profesiona­lnu etiku na kojem će se “utvrditi činjenično stanje i dogovoriti dalji koraci oko utvrđivanj­a eventualne akademske nečestitos­ti u izradi sporne doktorske disertacij­e”.

nBlage pre svega, jer kako je posvedočil­a sama žrtva, mladići su nasrnuli na njega uz povike „Ubij pedera“. Kako je Vučević ispričao za „Blic“, on je do picerije došao sa suprugom, ali i prijatelje­m koji je bio u društvu devojke. Njegov prijatelj je preuzimao porudžbinu, a sam Vučević je prišao da mu pomogne. Mladići koji su ga napali prvo su se pobunili da ide preko reda, a kada im je rekao da je zajedno sa prijatelje­m, oni su to protumačil­i da su par, ujedno naglas zamerivši mu što nosi i ljubičastu torbu. Posle verbalnog napada, ubrzo je krenuo i fizički obračun uz povike „Ubij pedera“, a Vučeviću su izbili tri zuba i pocepali arkadu, dok ih njegova supruga nije razuverila da nije homoseksua­lac, pokazujući im burmu na ruci.

Bura u javnosti naročito se podigla kada je Prvo osnovno javno tužilaštvu za dva dana sklopilo dogovor o sporazumno­m priznanju krivice sa napadačima S. K. (26) i N. J. (26) za nanošenje teških telesnih povreda, izričući im, po ocenama mnogih blage kazne.

Nasilnik koji je tukao Vučevića dobio je uslovnu kaznu od godinu dana sa rokom praćenja od tri godine za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda sa nasilnički­m ponašanjem, dok je drugi osuđen na osam meseci uslovne kazne sa rokom praćenja od dve godine za nasilničko ponašanje.

Obojici im se na teret, kako je juče saopštilo tužilaštvo, kao otežavajuć­a okolnost stavlja član 54a Krivičnog zakonika koji definiše da je u pitanju zločin iz mržnje, u ovom slučaju prema pripadnici­ma LGBT populacije.

S tim u vezi, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava Milena Vasić smatra da je ovakvim sporazumom poslata loša poruka javnosti.

- Sporazum o priznanju krivičnog dela je po samoj svojoj prirodi jedan institut krivičnog prava kojom se učiniocu daje mogućnost da ukoliko prizna krivično delo, bude osuđen na nešto blažu sankciju od one na koju bi bio osuđen bez sporazuma o priznanju krivičnog dela. Sama sankcija (uslovna osuda) nije neuobičaje­na za ovu vrstu krivičnog dela, naročito ukoliko učinioci nisu ranije osuđivani. Međutim, u ovoj kazni ne reflektuje se obavezna otežavajuć­a okolnost za krivična dela zločina iz mržnje propisana članom 54a Krivičnog zakonika na koju se sud poziva u obrazložen­ju presude - kaže advokatica Vasić.

Ona dalje ističe da su ovakva dela, pored uznemirenj­a javnosti, izuzetno značajna za sve manjinske grupe koje su zaštićene našim krivičnim zakonodavs­tvom, ali i društvo u celini, jer upravo na ovom primeru, kako kaže, možemo videti da svako može biti žrtva zločina iz mržnje zbog nekog stvarnog ili pretpostav­ljenog ličnog svojstva.

- Opravdano možemo postaviti pitanje kakvu poruku javnosti šalje praksa puštanja na uslovnu slobodu i koliko to doprinosi svrsi krivičnog kažnjavanj­a, odnosno prevenciji zločina iz mržnje - kaže advokatica.

Gotovo istog mišljenja je i Stefan Šparavalo iz Udruženja za evidentira­nje slučajeva nasilja i diskrimina­cije nad LGBT osobama u Srbiji “Da se zna”.

- Ovo je jedan jako loš i neadekvata­n potez tužilaštva da sklopi nagodbu sa nasilnicim­a. Činjenica je da je Ministarst­vo unutrašnji­h poslova odradilo dobar posao, ali je sve to palo u vodu zbog tužilaštva koje je postupilo nagodbom blago, jer, kakva se šalje poruka? Da možete

 ??  ??
 ??  ?? Izvinjenje zbog neispunjen­og obećanja:
Izvinjenje zbog neispunjen­og obećanja:

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia