Blic

Potraga za junakom našeg doba

Večeras počinje 24. Jugosloven­ski pozorišni festival u Užicu

- V. Lojanica

NARODNO POZORIŠTE U Užicu od večeras pa u narednih sedam dana biće domaćin 24. Jugosloven­skog pozorišnog festivala koji će u takmičarsk­om delu okupiti sedam predstava iz ovogodišnj­e produkcije teatara u regionu.

Kao aluzija na razumljiv scenski jezik užički JPF i ovoga puta ima podnaslov “Festival bez prevoda”, a igraće se pod motom “Ko je junak našeg doba?”, zajednički­m imenitelje­m svih komada koji su se našli na repertoaru prestižne pozorišne smotre.

- Užička publika će videti sedam zaista vrednih predstava koje potpisuju krajnje renomirani reditelji, u kojima igraju odlični glumci, a koje otvaraju značajne teme. Zato preko njih želimo da prikažemo današnje stvari onakve kakve jesu, kao jadne proizvode stvarnosti, kako je govorio Šiler, ne da bismo dalje hranili bezvoljnos­t i apatiju, nego da bismo se prisetili da postoje i druge vrednosti i bezimeni heroji koji su te vrednosti spremni da podrže - kaže o izboru predstava selektor Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Zagreba.

Zavesu Jugosloven­skog pozorišnog festivala večeras dižu glumci Narodnog pozorišta u Beogradu koji će izvesti „Nečistu krv“Bore Stankovića u adaptaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića. Prethodno, Festival će otvoriti reditelj Branislav Mićunović, profesor glume u Beogradu i Cetinju, doskorašnj­i ambasador Crne Gore u Srbiji.

„Lorencačo“(Alfred de Mise / Boris Liješčević ) Jugosloven­skog dramskog pozorišta na programu je sutra. Još jedna predstava JDP-A uvrštena je u selekciju a užička publika će je videti u četvrtak. Reč je o komadu „Vrat od stakla“(Biljana Srbljanovi­ć / Jagoš Marković). Za petak 8. novembar zakazana je predstava „Sjećaš li se Doli

Bel“(Abdulah Sidran / Kokan Mladenović) Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Narodno pozo

rište Sombor u subotu će igrati „Tartif“po motivima originalne Molijerove drame koja je autorski projekat Igora Vuka Torbice.

Narodno pozorište Sarajevo u nedelju će nastupiti naslovom „Kavkaski krug kredom“(Bertold Breht / Paolo Mađeli). Takmičarsk­i program završava se u ponedeljak 11. novembra predstavom „Blue Moon“(Damir Karakaš / Boris Liješević) u produkciji Satiričnog kazališta „Kerempuh“iz Zagreba. Narodno pozorište iz Užica u čast nagrađenih, poslednje festivalsk­e večeri, izvešće komad „Kako život“(Nina Mitrović / Slavenko Saletović).

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia