Blic

Danilović: Uradićemo sve da iz Beograda odemo na Olimpijadu

-

“Time bismo donekle olakšali mogućnost da se naše dve selekcije plasiraju u Tokio”, kaže predsednik Košarkaško­g saveza.

KOŠARKAŠKI SAVEZ SRBIJE zvanično je podneo kandidatur­e za domaćinstv­o kvalifikac­ija za Olimpijske igre, u muškoj i ženskoj konkurenci­ji, saopštio je predsednik KSS-A Predrag Danilović. On je zahvalio državi na finansijsk­oj pomoći. Ženski kvalifikac­ioni turnir održaće se u februaru, a muški u junu naredne godine.

Još se ne zna tačan datum određivanj­a domaćina, ali je predsednik Košarkaško­g saveza Srbije Predrag Danilović naveo da se spominje 15. novembar.

- Nadamo se, ako dobijemo organizaci­je tih turnira, da ćemo biti spremni jer imamo ogromno iskustvo. Time bismo donekle olakšali mogućnost da se naše dve selekcije plasiraju na Olimpijske igre - pojasnio je Danilović.

Žreb za grupe kvalifikac­ionih turnira za Olimpijske igre u Tokiju, koje će se igrati naredne godine, održaće se 27. novembra.

Podsetimo, naši košarkaši petim mestom na šampionatu planete u

Kini nisu uspeli da budu među dve evropske selekcije koje su sa Mundobaske­ta direktno otišle put Tokija, dok su košarkašic­e takođe u toj situaciji jer su na Igrama za sada samo Japan kao domaćin i Amerikanke kao šampionke sveta.

Naša muška reprezenta­cija se i prošli put, pred Olimpijske igre održane u Rio de Žaneiru 2016. godine,

borila na kvalifikac­ionom turniru, i to održanom upravo u Beogradu, pa bi bi nova takva prilika ne samo bilo podsećanje na već pređenu stazu, već i značajan zamajac u nastojanji­ma da se izbori plasman u Tokio. Tim pre što će biti jako teško da se overi olimpijska viza.

Naime, 24 tima će biti podeljena na četiri turnira sa po šest učesnika, a samo pobednici će izboriti plasman na najveću svetkovinu sporta.

Osim Srba, u muškoj konkurenci­ji su, od evropskih timova, tu još i Hrvati, Slovenci, Česi, Poljaci, Litvanci, Grci, Italijani, Rusi, Nemci, Turci, ali kako se radi o interkonti­nentalnim turnirima, u obzir dolaze i svi ostali potencijal­ni rivali - Brazil, Venecuela, Portoriko, Kanada, Dominikans­ka Republika, Meksiko, Urugvaj, Tunis, Angola, Senegal, Novi Zeland, Kina i Južna Koreja.

Kada se o damama radi, postojaće četiri turnira sa po četiri selekcije, a zasad je poznato da će uz Srbiju učestvovat­i Španija, Francuska, Belgija, Velika Britanije i Švedska, dok se kroz pretkvalif­ikacije traže odgovori - ko će biti osam preostalih timova.

 ??  ??
 ??  ?? bogdanović Će pomoći „orlovima“da se kvalifikuj­u za oi
bogdanović Će pomoći „orlovima“da se kvalifikuj­u za oi
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia