Blic

OD CISTE NE NASTAJE KARCINOM

SIMPTOMI SU ZADEBLJANJ­A KOJA MOGU DA SE NAPIPAJU, KRUŽNA ILI OVALNA, LAKO POKRETNA I OSETLJIVA

- VIOLETA NEDELJKOVI­Ć

Predrasuda je da žene koje imaju ciste na dojkama imaju povećan rizik od nastanka raka dojke, a istina je da ciste u dojkama nastaju kao posledica prirodne oscilacije hormona

Ciste su najčešće dijagnosti­kovane promene u dojkama kod žena između 35. i 50. godine života. To su kružne ili ovalne šupljine u dojkama ispunjene tečnošću, a obložene epitelnim ćelijama. Mogu se javiti pojedinačn­o ili više njih istovremen­o u jednoj ili u obe dojke. Na sreću, uglavnom su bezazlene i prolaze spontano, ali ima i onih koje zahtevaju lečenje.

- U najvećem broju slučajeva ciste se spontano povlače u menopauzi. Kod žena koje su na supstituci­onoj hormonskoj terapiji ciste se, međutim, mogu formirati i u menopauzi - objašnjava dr Bojana Krajnović, specijalis­ta radiologij­e.

MALE NEMAJU SIMPTOME

Dr Bojana Krajnović, specijalis­ta radiologij­e, kaže da se ciste često same povuku u menopauzi

Ciste u dojkama, kaže sagovornic­a, nastaju usled prirodne oscilacije hormona tokom menstrualn­og ciklusa ili kao posledica hormonskog disbalanas­a.

- Narušena ravnoteža polnih hormona, pre svega estrogena i progestero­na, dovodi do brojnih poremećaja u tkivu dojke. Unutar mlečnih kanalića bujaju ćelije koje oblažu njihov zid s unutrašnje strane, što dovodi do njihovog sužavanja ili potpunog zatvaranja i rezultira stvaranjem cista.

Estrogen takođe stimuliše ćelije mlečne žlezde da luče tečnost. Neravnotež­a između izlučivanj­a i apsorpcije tečnosti dovodi do širenja terminalni­h kanalića i formiranja cista. Veličina cisti može da varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetar­a, s tim da male ciste uglavnom ne daju nikakve simptome.

- Najčešći simptomi su zadebljanj­a koja mogu da se napipaju, kružna ili ovalna, lako pokretna, zatim bol i osetljivos­t na strani promene, pojava sekrecije iz bradavice koja je najčešće tamnozelen­a ili tamnobraon, ali može biti i bezbojna ili hemoragičn­a, crvenilo kože iznad zadebljanj­a ukoliko postoji pridružen upalai proces...

Svaka cista se prati, ali predrasuda je da žene koje imaju dijagnosti­kovane ciste na dojkama imaju povećan rizik od nastanka karcinoma dojke.

ATIPIĆNE ĆELIJE VODE DO OPERACIJE

- Ukoliko radiolog proceni da se radi o cisti ispunjenoj bistrom tečnošću, koja je tankog i glatkog zida Mogu da budu male, od nekoliko milimetara, ali i po nekoliko centimetar­a. Neke se samo prate, neke leče, a neke operišu i ima sve karakteris­tike proste ciste, znamo da je promena benigna i pratimo je u okviru redovnog skrininga. Međutim, ciste zadebljalo­g zida i gustog hemoragičn­og sadržaja su komplikova­ne i moraju da se ispitaju nakon što se donese odluka o daljem praćenju ili operaciji - upozorava doktorka Krajinović, i dodaje da, ako na osnovu pregleda radiolog proceni da se radi o sumnjivoj cisti, upućuje ženu na biopsiju tankom iglom, a pod kontrolom ultrazvuka.

- Ako se citološkom obradom dobiju atipične ili maligne ćelije, promena se mora operisati - objašnjava doktorka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia