Blic

Od Niša do prelaza Gradina za 50 minuta

Istočni krak koridora 10 svečano je otvoren juče u prisustvu predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića i bugarskog premijera Bojka Borisova, ali i drugih zvaničnika i gra ana.

- L. GEDOŠEVIĆ/ B. JANAČKOVIĆ

Deonica auto-puta dužine 86,9 kilometara povezala je Niš i granični prelaz Gradinu, koja se prelazi za oko 50 minuta. Uoči ceremonije veliki broj građana sa srpskim zastavama okupio se na mestu gde će biti određana centralna manifestac­ija gde su stigli i trubači. Predsednik Vučić je pred otvaranje izjavio da Srbija treba da bude ponosna na svoj rad i trud, zahvaljuju­ći kojem je izgrađen koridor 10. On je naveo da su izgradnju finansiral­i građani Srbije, posredstvo­m Evropske investicio­ne banke i ukazao da se ovim auto-putem izbegava Sićevačka klisura, ali i otvara Stara planina.

- Izgradnja puta je i investicij­a za budućnost, koja će doneti nove investicij­e, radna mesta, veći promet. Imamo sve više putnika, sve izraženiji teretni saobraćaj, posebno mu se radujem, jer kad vidite kamione kao u Nemačkoj ili na Severu Italije, znate da ste došli u razvijenu zemlju - naveo je Vučić.

Vučić je izjavio i da se trenutno rade 22 kilometra auto-puta od Batrovaca ka Kuzminu i Sremskoj Mitrovici. „Tu ćemo imati auto-put kao pistu”, istakao je.

Na svečanost došla je i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je dočekala i člana Predsedniš­tva BIH Milorada Dodika.

- Srbija je važna zemlja tranzitnim koridorima regiona, i loši putevi su mogli da dovedu do toga da se Srbija zaobilazi. Nama je važno da razgovaram­o i kako povezati Republiku Srpsku sa Srbijom. Najvažnija je stvar da se povežemo na ovaj način - izjavio je Dodik.

Na otvaranje nove deonice koridora 10 stigao je i bugarski premijer Bojko Borisov, koga je predsednik Vučić dočekao sa: „Gde si, bratko, dobro došao!”

Čestitke i pozdravi - na ovaj način je Vučić otpočeo svoj govor na otvaranju istočnog kraka koridora 10.

- Sreća je mala reč da opišem ono što osećam danas. Kada smo krenuli pre nekoliko godina da menjamo zemlju, hteli smo da se naše vreme meri kilometrim­a puteva, da oni budu vrednost, da budu nova osnova, polazište... Danas smo izgradili više tih kilometara nego u prethodnih 35 godina, da ljudi ne samo odlaze, nego da dolaze i da se vraćaju u Srbiju - rekao je Vučić.

Kako je kazao, Bugarska nam je danas bliža nego ikada, i u narednih nekoliko meseci će do Sofije biti završen kompletan put.

- Sami smo sebe uspeli da

OVU DEONICU KARAKTERIŠ­E 87 MOSTOVA, PET SAVREMENO OPREMLJENI­H TUNELA I PET SAOBRAĆAJN­IH PETLJI

promenimo - naveo je Vučić. On je istakao da se izgradnja puteva i zemlje nastavlja. Takođe, zahvalio je premijerki Srbije

Ani Brnabić i ministarsk­i Zorani Mihajlović, koja je takođe prisustvov­ala svečanosti, a najviše je zahvalio radnicima koji su, kako je kazao, „i po suncu i po kiši radili ovaj posao”.

- Istočni krak je žila kucavica za saobraćaj prema istoku. Kako i kod Nemaca nekada, danas je i ovde „zid pao”. Danas povezujemo istočnu i zapadnu Evropu, i neka nam je svima sa srećom - naveo je on.

Nakon 14 časova građani su imali mogućnost i sami da se uvere u kakav je posao urađen. Deonicu auto-puta E80 od Proseka do granice sa Bugarskom ukupne dužine 86,8 kilometara (istočni krak koridora 10) karakteriš­e 87 mostova, pet savremeno opremljeni­h tunela i pet saobraćajn­ih petlji. U kompletan istočni krak ugrađeno je oko 780.000 tona asfalta.

 ??  ??
 ??  ?? PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ SA BUGARSKIM PREMIJEROM BOJKOM BORISOVOM
PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ SA BUGARSKIM PREMIJEROM BOJKOM BORISOVOM
 ??  ?? PAMETNI TUNEL - TAKO POKRIVENI KAMERAMA DA SE SAOBRAĆAJE­M U NJEMU MOŽE UPRAVLJATI IZ OBLIŽNJEG TEHNIČKOOP­ERATIVNOG CENTRA
PAMETNI TUNEL - TAKO POKRIVENI KAMERAMA DA SE SAOBRAĆAJE­M U NJEMU MOŽE UPRAVLJATI IZ OBLIŽNJEG TEHNIČKOOP­ERATIVNOG CENTRA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia