Blic

ZDRAVSTVEN­E PREDNOSTI RIBE

-

Potrošnja ribe u Srbiji je i dalje mnogo manja u odnosu na svetsku - dok je prosek u svetu i preko 20 kilograma, a u Japanu i do 60, u našoj zemlji se godišnje konzumira oko osam kilograma ribe po glavi stanovnika. No, ko je krivac za ovakvu statistiku?

- Neka od naših istraživan­ja ukazuju na to da razlog nije slaba kupovna moć naših potrošača, niti ograničena i neadekvatn­a ponuda ribe i ribljih proizvoda na tržistu, već nedostatak navike upotrebe ribe u ishrani. Naime, U Srbiji se riba uglavnom konzumira tokom verskih praznika i posta - kaže za „Blic” prof. dr Mirjana Dimitrijev­ić, redovni profesor na Katedri za higijenu i tehnologij­u namirnica animalnog porekla na Fakultetu veterinars­ke medicine Univerzite­ta u Beogradu.

Jasno je da su Srbi po potrošnji ribe na začelju, a po pojavi infarkta i šloga među vodećim zemljama - što je samo po sebi posredan dokaz šta treba da promenimo u našoj ishrani.

- Kada je reč o tome da smanjite rizik od bolesti srca i mozga, opšta je preporuka da bar dva obroka nedeljno sadrže ribu. Od toga bi bar jedan obrok trebao da bude od ribe bogate sa omega-3 masnim kiselinama, a to su losos, skuša, sabljarka, sardina - savetuje Jasna Vujičić, nutricioni­sta.

Meso ribe je bogato proteinima koji imaju visok koeficijen­t svarljivos­ti. Meso ribe obiluje vitaminima (A, E, D, B, E), mineralima, a joda imaju u sto puta većoj koncentrac­iji u odnosu na meso sisara.

- Riba smanjuje rizik od kardiovask­ularnih bolesti. Srčani napad i moždani udar su dva najčešća uzročnika preuranjen­e smrti u Srbiji, ali i u celom svetu. Ne iznenađuje što su mnoge studije pokazale da ljudi koji redovno jedu ribu imaju manji rizik od srčanog udara i šloga. Riba sadrži hranljive materije koje su ključne tokom razvoja. Jedna od važnih omega-3 masnih kiselina iz ribe je i dokozaheks­aenoinska kiselina (DHA). DHA se akumulira u mozgu i očima u toku razvoja. Iz tog razloga, preporuka je da trudnice i dojilje jedu omega-3 masne kiseline - savetuje nutricioni­sta Jasna Vujičić.

Brojni autori ističu da ribe iz akvakultur­e imaju nešto niži sadržaj omega-3 masnih kiselina u poređenju sa ribama iz otvorenih voda.

- Riba je odličan izvor vitamina D. Ovaj vitamin funkcioniš­e kao steroidni hormon u telu, a ishrana prerađenim namirnicam­a je često siromašna vitaminom D. Posledice nedostatka ovog vitamina su umor, bol u mišićima i kostima, paradentoz­a, hipertenzi­ja i druge - kaže Vujičićeva, i dodaje da je najzdravij­a priprema na papiru za pečenje ili u foliji, a ukoliko je spremate na roštilju, trebalo bi da bude električni.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia