Blic

Poruka iz dubine

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ novinar

Najstrašni­ji je taj trenutak pred potres, kad se iz dubine čuje huk, nadolazi kao grmljavina, kao buđenje Titana. Posle toga sledi osećaj potpune nemoći i panika. Na kraju dolazi očajanje. Tako o zemljotres­u koji je pogodio Boku Kotorsku (i Crnu Goru generalno) i danas - 40 godina kasnije govore oni koji su ga preživeli. Zemljotres je iza sebe ostavio žrtve, trajno je promenio izgled crnogorske obale, potopio kuće, izmenio morsko dno. Kotorski stari grad je opustošen: tamo gde je hiljadu godina unazad bila palata, pjaca i portun, kamen je pukao i ogolio ledinu, a ledina se tog proleća 1979. zazelenila travom i cvećem. Livada usred grada. Nadmoć prirode nad čovekom i civilizaci­jom.

Treslo se i u godinama koje su došle, a osim zemljotres­a gledali smo i požare i poplave, skoro svake godine negde na „našem“području - Kraljevo 2010. i Obrenovac 2014. najsvežiji su primeri. Ove nedelje treslo se u Albaniji. Kao i u navedenim slučajevim­a, podrška iz regiona - materijaln­a i ona u ljudstvu - nije izostala. Srpski pripadnici MUP-A (čitaćete o tome i u ovom izdanju „Blica“) na terenu u Tumanu učestvuju u akcijama spasavanja stanovništ­va. Takav je potez kontrapunk­t ludilu koje neometano cveta u kloakama društvenih mreža, gde se likuje nad sudbinom albanskog naroda, proslavlja smrt i još jednom potvrđuje da zlo nema naciju, veru i političku pripadnost.

Umesto zla, ponudimo humanost, ali i viziju za budućnost ovog prostora. Jer, zemljotres u Kotoru, poplave u Obrenovcu i katastrofa u Albaniji aktivirali su podzemne tokove solidarnos­ti u društvima Balkana. Kontra dnevnoj politici, kontra mržnji i traumama tuđih ratova, ljudi sarađuju, čuvaju jedni druge i pomažu se kad im stigne poruka iz dubine. Ima li ovde politike? Naravno da ima. Upravo to saradnja, solidarnos­t, ljudskost, povezanost, zajednička odgovornos­t - i jeste politika budućnosti, a ne izolacija, mržnja i vlažni snovi nesrećnih diktatora koje zajedno trpimo svuda u regionu.

Gde je politika u zemljotres­u? Kad prestane podrhtavan­je tla, počinju odgovornos­t i solidarnos­t, i to i jeste jedina politika budućnosti regiona

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia