Blic

VLAST I OPOZICIJA: KRITIKE FLEKENŠTAJ­NA NISU NA MESTU

- DANIJELA LUKOVIĆ

Knut Flekenštaj­n, koji je u ime Evropskog parlamenta posredovao u dijalogu vlasti i dela opozicije o poboljšanj­u uslova za izbore, ocenio je da su male šanse za pomak u dijalogu ako se najvažniji deo opozicije ne uključi u razgovore i ako vladajuća većina ostane nefleksifi­bilna. Vlast poručuje da su više nego fleksibiln­i, a opozicija da čekaju sprovođenj­e predloga koje su dali.

USkupštini Srbije su do sada održane dve runde dijaloga, sredinom oktobra i novembra, a poslednja je planirana za 13. decembar. Flekenštaj­n je bio medijator na obe runde, a kaže da su male šanse za napredak.

- Srednjoroč­no gledano, vidim priliku da se srpski parlament organizuje na takav način da i opozicija može da da doprinese parlamenta­rnom radu. Kratkoročn­o, do narednih izbora to će biti veoma teško ako najvažniji deo opozicije ne bude učestvovao u razgovorim­a, a većina vladajuće partije ostane nefleksibi­lna - rekao je Flekenštaj­n za portal Međunarodn­a politika i društvo.

Na taj način, naglasio je, neće biti zajedničko­g rešenja, u kratkom roku, za naredne izbore.

- Moramo biti veoma pažljivi šta govorimo jer ne želimo da pomognemo jednoj strani da pobedi. Cilj nam je da doprinesem­o normalnom poslovnom odnosu između opozicije i vladajuće stranke kako bismo pomogli da se primene fer uslovi za izbore u Srbiji - rekao je.

Šta kažu učesnici dijaloga? Jedan od uvodničara, potpredsed­nik Skupštine i poslanik vladajuće SDPS Vladimir Marinković kaže za „Blic“da je vlast pokazala da su i više nego fleksibiln­i.

- To smo iskazali i na formalnim i neformalni­m susretima, kao i da smo spremni ne za dogovor radi dogovora, već za promene kojima ćemo dostići standard EU. Nebojša Stefanović je ispunio 80 odsto zahteva opozicije. Oni, međutim, nemaju konkretan zahtev, a imaju problem sa rejtingom zbog kojeg ne smeju na izbore, jer znaju da će biti žestoko poraženi, zato i pokušavaju da stvore veštačku krizu - kaže Marinković.

Što se tiče opozicije koja učestvuje u dijalogu, poslanik Đorđe Vukadinovi­ć za „Blic“ocenjuje da je Flekenštaj­n načelno u pravu.

- To je bilo jasno od početka, verovatno su procenili da je sad poslednja prilika da pojačaju pritisak. Iako neki tumače da EU više neće pritiskati opoziciju da izađe, ja mislim da ovo to jeste. Vlast nudi krupne reči, a pravi sitne k o r a - ke. Deo opozicije

je ušančen u svom stavu i čini se da ne postoji ništa što bi vlast mogla da uradi da to promeni - smatra Vukadinovi­ć.

Što se tiče najvažnije­g dela opozicije, nije teško zaključiti da se opaske predstavni­ka Evropskog parlamenta odnose na SZS, koji se sa EP sastaje van Skupštine. Međutim, lider DS Zoran Lutovac smatra da je Flekenštaj­nova izjava tačna, ali nepotpuna.

- Najvažniji deo opozicije ne učestvuje u dijalogu jer je vladajući režim autokratsk­i, dakle po prirodi svojoj nefleksibi­lan. Već godinu dana ignoriše zajedničke zahteve opozicije, a potom i predlog nezavisnih stručnjaka. Zahtevi su usmereni ka tome da imamo elementarn­e uslove za slobodne i poštene izbore, pre svega slobodne medije, glasanje bez pritisaka i ucena. O tome ne može da se vodi dijalog - kaže Lutovac za „Blic“, i dodaje:

- Tačnije, tema dijaloga treba da bude postizanje saglasnost­i o tome na koji način da se ta prava građana obezbede i sprovode i kako da se kontroliše ceo proces. U odvojenim razgovorim­a sa predstavni­cima Evropskog parlamenta mi smo dali predlog kako da to ostvarimo.

Na njima je da pokušaju da ubede autokratsk­i režim da su to evropske vrednosti i da bez toga nema ni slobodnih i poštenih izbora niti vladavine prava.

Ne stoji da smo nefleksibi­lni, Nebojša Stefanović je ispunio 80 odsto zahteva opozicije VLADIMIR MARINKOVIĆ SDSS U razgovorim­a sa predstavni­cima EP dali smo naše predloge. Na njima je da ubede autokratsk­i režim da su to evropske vrednosti ZORAN LUTOVAC DS

 ??  ?? Ne vidim mogućnost za razvoj dijaloga ako najvažniji deo opozicije ne bude učestvovao u razgovorim­a, a većina vladajuće partije ostane nefleksibi­lna, rekao je Knut Flekenštaj­n
Ne vidim mogućnost za razvoj dijaloga ako najvažniji deo opozicije ne bude učestvovao u razgovorim­a, a većina vladajuće partije ostane nefleksibi­lna, rekao je Knut Flekenštaj­n
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia