Blic

„OVO JE NOVI POČETAK EVROPE“

-

Evropski parlament podržao je novi saziv Evropske komisije koja će s novom predsednic­om Nemicom Ursulom fon der Lejen na čelu početi svoj petogodišn­ji mandat 1. decembra.

PRETHODNO JE PREDSEDNIC­A Ursula fon der Lejen predstavil­a Evropskom parlamentu svoj tim komesara, kao i program za narednih pet godina rada Komisije. Kao prvi od fokusa nove komisije Fon der Lejen je navela proširenje EU na Zapadni Balkan. Ona je, predstavlj­ajući program nove Evropske komisije, poručila da vrata EU za Zapadni Balkan „ostaju otvorena“.

- Moramo pokazati našim prijatelji­ma na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i delićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena - poručila je ona.

Fon der Lejen je dodala da je zadovoljna što će iskusne diplomate kao što su novi šef diplomatij­e EU Žozep Borel i komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji promovisat­i i štititi evropske interese i podržati partnere bloka.

Izabrani članovi nove Evropske komisije prošli su proceduru ispitivanj­a ličnih i profesiona­lnih sposobnost­i neophodnih za preuzimanj­e vodećih uloga u različitim oblastima EU politike, kao i proveru eventualno­g postojanja konflikta interesa. U timu Ursule fon der Lejen nalaze se predstavni­ci 27 država članica. Novoizabra­na predsednic­a zahvalila je odlazećem predsednik­u Žan-klodu Junkeru na doprinosu jačanju EU i pozvala na „novi početak Evrope“. Nova komisija je rodno balansiran­a sa samo jednim muškim komesarom više u odnosu na žene.

Tim su podržale najveće političke grupe u Evropskom parlamentu Evropska narodna partija, Socijaldem­okrate i Liberali, dok je grupa Zelenih ostala uzdržana.

 ??  ??
 ??  ?? u komisiji su predstavni­ci zemalja Članica evropske unije
u komisiji su predstavni­ci zemalja Članica evropske unije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia