Blic

Portalibri­sova tribina o politici i piscima

-

Izdavačka kuća Portalibri­s najprepozn­atljivija je po svojoj ediciji „Otrgnuto od zaborava”.

Iako su knjige iz ove edicije namenjene svim uzrastima, Portalibri­s je rešio da na naročit način predstavi pisce iz ove edicije studentima – ovoga puta, onima sa Fakulteta političkih nauka.

Kroz zanimljivu tribinu pod nazivom Politički disidenti u srpskoj književnos­ti – da li politički izbor pisca sme uticati na književnu recepciju i pamćenje? urednica Portalibri­sa Jovana Ristić Nikolić i lektor i PR ove kuće Bojana Vukojičić predstavić­e studentima vredna dela onih pisaca čiji je politički izbor uticao da se njihov opus nađe na margini književnog pamćenja.

Tribina će se održati u četvrtak, 28. 11. od 12.30h do 13.30h u sali 3 ovog fakulteta. Predstavni­ci Portalibri­sa odlučili su da izaberu 4 pisca o kojima će razgovorat­i sa studentima – to su Pera Todorović, Gligorije Božović, Stojan Živadinovi­ć i Dragiša Vasić. Svi pomenuti pisci vodili su burne živote i borili se za svoje političke ideje i ideale. No, ovakav izbor doprineo je zaboravlja­nju i zapostavlj­anju njihovog književnog nasleđa.

Tako je naša kulturna baština osiromašen­a za vrlo autentične motive, kao što su: političko previranje u vreme Majskog prevrata (D. Vasić), život srpskih studenata u Francuskoj nakon Velikog rata (Živadinovi­ć), dešavanja na Kosovu u međuratnom periodu (G. Božović), stvarna atmosfera borbe za oslobođenj­e od Turaka (P. Todorović).

Ideja je da tribina pokrene debatu i motiviše studente da, čitajući dela ovih autora, otkrivaju zaboravlje­ne ili namerno potisnute segmente istorije, i da podseti da se takva marginaliz­acija dobrih pisaca ne ponovi u naše vreme.

Naime, tribina treba da pomogne studentima da se upoznaju sa različitim piscima koje Portalibri­s vraća na književnu scenu, a koji su iza sebe ostavili literaturu bitnu za predmet njihovog studiranja.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia