Blic

GDE JE NESTALA ZVEZDINA ENERGIJA?

“Na ovakvim mečevima igraš za grb, ne za pare. Kad igraš srcem, onda mnogo više daš”, iskren je bio golman Milan Borjan posle katastrofe u petom kolu Lige šampiona.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Klasičan fudbalski mobing. Ovako su vodeći evropski mediji prokomenta­risali teror koji su fudbaleri Crvene zvezde doživeli u meču sa Bajernom (0:6). Sudar sa realnošću boli, i trebalo bi da boli, jer Liga šampiona nije takmičenje u kojem se igra uloga glinenih golubova.

Da ne poredimo budžete i kvalitete fudbalera, trenutak je da vidimo šta se dogodilo sa srpskim prvakom u periodu od 6. novembra prošle godine i 26. novembra ove. Od Liverpula (2:0) do Bajerna (0:6).

Neko će reći da je ovaj sastav i jači od prethodnog koji je naterao Jirgena Klopa da mu presedne svaki minut u Beogradu. Stojkovića i Savića su odmenili reprezenta­tivci Gobeljić i Milunović, umesto Krstičića i Jovančića igrali su Kanjas i mladi Petrović, Srnićevu poziciju preuzeo je Vukanović, desno je umesto Bena bio Garsija i, u napadu Boaći. Nema Pavkova.

Razlika nije u imenima, već u energiji? U školi smo učili da postoje različiti oblici energije - kinetička, nuklearna, toplotna... Ali, i da energija ne može da se uništi. Aristotel, Galilej i Njutn više nisu živi, međutim, na

“Marakani” smo videli da njihovi radovi možda i nisu tačni. Energije nije bilo. Ni u jednoj formi poznatoj Zemljanima.

Gubila je Zvezda od Pari Sen Žermena, ali se i borila. Gubila je od Liverpula, Napolija... Dvomeč sa Totenhemom je pokazao da Zvezdini fudbaleri polako ostaju bez sposobnost­i vršenja rada. Nema veze što je preko puta Bajern, što se igra Liga šampiona, pune tribine... Ništa nije bilo bitno u utorak uveče jer crveno-beli nisu ni postojali, kao ni energija.

Da li je moguće da je nedostajao motiv? Ili se možda uvukao strah? Trener Vladan Milojević je rekao da se radi o dva sveta, ali ni to ne može da bude opravdanje. Ko vam brani da ih napadnete, gurnete, pretrčite...

Kod nas imamo fudbalere koje možda pred ovolikom publikom uhvati strah, i protiv ovakvih igrača kakve u svojim redovima ima Bajern

ZVEZDA JE NA SAMO PET MEČEVA LIGE ŠAMPIONA PRIMILA 19 GOLOVA, DOK JE POSTIGLA TRI, SVE PROTIV OLIMPIJAKO­SA Treba da se pogledamo u oči i vidimo da mi, u stvari, i nismo za ovo takmičenje. Vreme je da budemo potpuno realni

Dok su igrači pognute glave napuštali teren samo je golman Milan Borjan skupio snage da ono što smo svi videli nazove pravim imenom:

- Ništa, realno treba da se pogledamo u oči, mnogo je teško pričati, treba da se pogledamo u oči i da vidimo da mi nismo za ovo takmičenje. Da budemo realni, nedopustiv­o je da svaku utakmicu primimo mnogo golova, a mnogo slabo igramo. Ono što stručni štab traži to ne uradimo na terenu i sve kroz naše greške primamo golove i svaku utakmicu završimo sa po četiri, pet golova. Za mene je mnogo teško. Ne mogu da pričam za ostale, ali meni je lično mnogo teško i žao mi je što sav ovaj narod koji dođe da nas podrži ne zaslužuje ovakve rezultate, zaslužuje mnogo više. I šta ćemo, ide život dalje - rekao je Borjan.

Druga rečenica Zvezdinog čuvara mreže još više je pogodila u metu:

- Mnogo mi je teško, jer na ovakvim utakmicama treba da uživaš, da igraš za grb, ne igraš ovde za pare. Ovde igraš za grb i ove ljude koji dođu na stadion. Zvezda ovo ne zaslužuje. Iskreno. Ja se prvi izvinjavam navijačima zbog ubedljivih poraza. Iskreno ne znam šta da kažem. Dosta igrača je pre dve godine ovde bilo koji su igrali srcem, koji nisu igrali za pare i ne znam ja šta. Kad igraš srcem, onda mnogo više daš, veću želju imaš i više doprinosiš. Ima dosta igrača koji ne znaju šta je Crvena zvezda, ali sve je to fudbal. Da budemo realni, da se pogledamo u oči, stvarno momci su vanzemaljc­i - otvorio je dušu Milan Borjan.

Grb, pare, srce, vanzemaljc­i... Izbacite uljeza.

 ??  ?? tri na jednog, ali ni to nije bilo dovoljno da se zaustave igrači bajerna
tri na jednog, ali ni to nije bilo dovoljno da se zaustave igrači bajerna
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia