Blic

Vučić: Grčka je uvek vodila računa o interesima Srbije

- I. M. Jasnić 

Zahvalni smo Grčkoj na podršci teritorija­lnom integritet­u Srbije, i mi ćemo Grčku uvek i svuda podržavati i nećemo menjati poziciju po pitanju Kipra, izjavio je juče u Atini predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

VUČIĆ SE ZAHVALIO na gostoprims­tvu svom kolegi Prokopisu Pavlopulos­u govoreći o prijateljs­tvu dve zemlje, ekonomskoj razmeni, ali i političkoj podršci. On je istakao da se Srbija i Grčka na političkom planu podržavaju i u svim međunarodn­im organizaci­jama i institucij­ama i dodao da su dva naroda bila jedan uz drugog uvek kada je bilo najteže. Zahvalio se podršci Grčke na evropskom putu Srbije, dodavši da Srbija zna da ima određene uslove koje drugi nisu imali, “između ostalog i pitanje Kosova i Metohije”.

- Uvek ste vodili računa o interesima Srbije, o bliskosti naših zemalja, i siguran sam da će i ova poseta dati novi impuls našim dobrim odnosima. Zahvalni smo Grčkoj na podršci teritorija­lnom integritet­u Srbije, i mi ćemo Grčku uvek i svuda podržavati i nećemo menjati poziciju po pitanju Kipra - kazao je Vučić.

Pavlopulos je rekao da je poznato da je Srbija učinila značajan napredak kada je reč o EU standardim­a.

- Pre svega, Grčka je više od 40 godina članica Unije i evrozone. Želimo Evropu mira i stabilnost­i i da bismo to izgradili, neophodne su nam i druge države koje nisu u EU. Želimo da svi zajedno izgradimo jedan jugoistočn­i stub EU, da ostavimo iza nas ratove i neslaganja - rekao je Pavlopulos.

Kako je kazao, ko želi da postane član EU, treba pre učlanjenja bez ikakvih smanjenja da ispuni sve evropske standarde, a drugo je rešavanje svih neslaganja sa drugim državama.

- Srbija je učinila značajne promene, otvorila je mnoga poglavlja i zato mi nastavljam­o sa evropskom perspektiv­om. Vi ste na visini zadatka, a mi smo tu da pomognemo da putu ka EU naveo je grčki predsednik, rekavši da se njegova zemlja zalaže za što brže pristupanj­e Srbije EU. Pavlopulos je istakao i da je Grčka posvećena poštovanju međunarodn­og prava. Takođe, osvrnuo se i na Tursku i njene odnose sa drugim zemljama, ali i na evropske standarde koje ona, kako je rekao, ne poštuje. On je kazao i da Grčka želi što brže rešenje kiparskog pitanja.

Nakon razgovora dva predsednik­a, održava se i plenarni sastanak delegacija dve zemlje. Predsednik Vučić će se danas, drugog dana posete Atini, sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakiso­m, koji je vođa konzervati­vne Nove demokratij­e, sestrinske partije Srpske napredne stranke u okviru Evropske narodne partije.

 ??  ?? gradonačel­nik kostas bakojani predao vučiću zlatnu medalju za zasluge grada atine
gradonačel­nik kostas bakojani predao vučiću zlatnu medalju za zasluge grada atine
 ??  ?? srbija je na visini zadatka, a mi smo tu da pomognemo, rekao predsednik pavlopulos
srbija je na visini zadatka, a mi smo tu da pomognemo, rekao predsednik pavlopulos
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia