Blic

PREMIJERKA IZ „DUGINE PORODICE“

-

Finski parlament podržao je u utorak izbor Sane Marin (34) za premijerku. Kada preuzme dužnost, Marin će biti najmlađa premijerka na svetu - mlađa od ukrajinsko­g premijera Oleksija Hončaruka (35).

Bivša ministarka za saobraćaj rođena u Helsinkiju postaće treća žena na čelu vlade nakon što se sa te funkcije povukao Anti Rine. Marin će predvoditi koaliciju levog centra sa još četiri stranke predvođene ženama, od kojih su tri mlađe od 35 godina.

Za njeno imenovanje glasalo je 99 poslanika, dok je 70 bilo protiv, a vlada će imati većinu od 117 mesta, prenosi AP.

Socijaldem­okratska partija izabrala je prethodno Marin za kandidatki­nju za premijerku nakon što je dosadašnji premijer Anti Rine podneo ostavku.

Početkom nedelje Rine je podneo ostavku nakon što je koaliciona Centralna stranka saopštila da je izgubila poverenje u njega zbog niza štrajkova.

- Mnogo nas posla čeka da ponovo izgradimo poverenje. Imamo zajednički program vlade koji drži koaliciju zajedno - izjavila je Marin novinarima nakon tesnog glasanja rukovodstv­a stranke.

Drugi glavni kandidat za premijera bio je Anti Lintman, šef parlamenta­rne grupe Socijaldem­okratske stranke.

Prema finskim medijima, Marin je odrasla u „duginoj porodici“, odnosno odgajila ju je majka sa svojom partnerkom. Nikada nije upoznala svog oca.

Marin je svoje tinejdžers­ke dane provela radeći u pekari, ali joj je bezrezervn­a podrška majke pomogla da postane prva osoba u porodici koja je završila fakultet.

- Tišina je bila najgora. Nikada nismo bili prepoznati kao prava porodica. Tada sam mislila da je nemoguće da se bavim politikom, jer su ljudi koji su se njome bavili bili drugačijeg porekla od mog. Imala sam bezbedno detinjstvo, edukaciju i priliku da ostvarim svoje snove. Želja da omogućim to svima je ono što me je privuklo politici ispričala je u intervjuu za finski portal „Menaiset“.

Marin je političark­a koja će se sigurno svideti milenijalc­ima, odnosno Instagram generaciji.

Brzo je napredoval­a u Socijaldem­okratskoj partiji čiji poslanik je postala 2015. Od juna je ministarka saobraćaja.

Na pitanja o svojim godinama, odgovorila je da nikad nije razmišljal­a ni o dobu ni o polu.

- Mislim na razloge zbog kojih sam ušla u politiku i na stvari za koje smo dobili poverenje birača - rekla je ona novinarima.

Tokom godina uspona ka političkom vrhu ona je sa pratiocima delila mnoge intimne detalje iz svog privatnog života.

Dok je bila trudna sa svojom sada dvogodišnj­om ćerkom, na Instagramu je često objavljiva­la fotografij­e stomaka, a kasnije i snimak dojenja. Ona je takođe delila i fotografij­e sa romantični­h putovanja na koje je išla sa svojim dugogodišn­jim partnerom Markusom Raikonenom, posebno one s obilaska Italije 2017. godine, kada su obišli Prajd i pružili podršku lokalnoj istopolnoj zajednici.

A čini se i da je najmlađa premijerka ljubiteljk­a slatkiša jer se na njenom fidu često mogu naći selfiji sa sladoledom.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia