Blic

POPUSTI NA SAJMU

-

- Garaža koja je nedavno otvorena neće rešiti kompletan problem parkinga, ali će u velikoj meri regulisati saobraćajn­e gužve koje su bile na Kopaoniku. Garaža ima 309 zatvorenih parking mesta i još oko 60 oko nje, tako da će u samom centru Kopaonika mogućnost parkiranja u velikoj meri biti bolja. Takođe, s opštinom Raška smo na Treski napravili novi parking sa 140 parking mesta. Pored toga, u najavi je i gondola iz Brzeća i sa završetkom tog projekta moći ćemo da kažemo da problem parkiranja na Kopaoniku neće postojati i da neće biti zastoja ni gužvi.

- Pored garaže, koja predstavlj­a prvu fazu projekta, druga faza je izgradnja helidroma, a on će biti izgrađen tokom sledeće godine. Služiće za komercijal­ne letove, policiju, vojsku, ali i u slučaju nekih povreda. Time će biti - Svake godine imamo niz promotivni­h aktivnosti gde naši korisnici mogu da ostvare popust na ski-pas. Tradiciona­lno svake godine početkom novembra imamo pretprodaj­u preko web-shopa gde dajemo popust od 15 odsto na cenu ski-karata, na sajmu Expo zim ljubitelji skijanja mogu da kupe karte sa popustom od 10 odsto, a za vreme skiopening­a popust je 30 odsto. I tokom sezone organizuje­mo ski-vikende - biće dva u januaru, jedan u februaru i jedan u martu, kad se mogu uzeti karte sa popustom.

zaokružena ponuda na Kopaoniku, kao što je imaju svi savremeni ski-centri.

- Na Kopaoniku je skisezona otvorena 5. decembra i zbog velikog interesova­nja produžili smo ski-opening i popust od 30 odsto na cene karata za ovaj period sve do 15. januara. Na Staroj planini ski-opening počinje od 13. do 15. decembra, a na Zlatiboru od 20. do 22. decembra. Mi smo tokom cele godine vredno radili, tako da na Kopaoniku pored garaže imamo novih pet staza - Duboka, Duboka 2, Karaman greben, Pančić i Krčmar. To je oko pet kilometra novih staza na Kopaoniku. Takođe, od ove godine cela ta planina je pod optikom. Ski-lift sa lokacije Ledenice premešten je ka Vikend naselju, gde je napravljen­a i prateća staza, tako da širimo ski-centar i ka

Treski. Svi oni koji odsedaju na ovoj strani planine sada će moći na brži i jednostavn­iji način da se uključe u sistem skijališta i da ne brinu o parkingu i gde će ostaviti auto, jer je sve kompletira­no. Što se tiče Tornika, za ovu ski-sezonu smo napravili novu stazu, koja je po kategoriji plava, odnosno laka staza, dužine tri kilometra i kompletno je pokrivena sistemom za veštačko osnežavanj­e. Tako je i Tornik na Zlatiboru upotpunio ponudu, a nadamo se da će sa završetkom gondole biti lakši pristup gostima iz centra Zlatibora. Na Torniku je za skijaše početnike napravljen ski-poligon sa pokretnom trakom na samom vrhu skijališta, pa će skijaši početnici koji dolaze gondolom imati veći komfor za obuku.

- Staze su spremne što se tiče uređenosti, i to je ono što nas ističe od svih drugih skijaških centara u regionu – izuzetan kvalitet obrade staza, imamo najsavreme­niju specijalnu mehanizaci­ju, a sistem za veštačko osnežavanj­e radi kad god se steknu neophodni uslovi. Nadamo se da, ukoliko ne bude prirodnog snega, imamo temperatur­e u minusu kako bi sistem radio bez prekida. Upravo zahvaljuju­ći njemu smo otvorili sezonu na Kopaoniku, pa su skijaši već 5. decembra mogli da skijaju na čak šest staza. Zasad nismo imali nikakvih primedaba na sređenost staza na našim planinama i tu nam zavide i ski-centri iz ovog dela Evrope. Kompletan sistem žičara je remontovan tokom leta, što su redovni servisi i održavanje. Važno je da napomenem da u našim ski-centrima skijaše prevoze najmoderni­je žičare i skiliftovi poslednje generacije. Ipak, bezbednost skijaša nam je na prvom mestu i pored redara „Skijališta Srbije“, veliku ulogu igraju Trauma centar i GSS. Kako vodimo računa o instalacij­ama, isključili smo žičare Bela reka 1 i 2, jer su stare preko 30 godina i nisu bezbedne za skijaše. Zato na toj lokaciji gradimo gondolu, sa pratećim stazama. Sredstva za nju su obezbeđena, početak radova se planira iduće godine, a završetak 2021.

- Za noćno skijanje imamo tri staze: Malo jezero, Karaman greben i Pančić. Ono po čemu se Srbija izdvaja od regiona je staza za noćno sankanje koje se organizuje vikendom na Karaman grebenu. U sezoni ove staze rade svakog dana od 18 do 22 časa.

- U Dolini sportova postoji dečji grad koji ima razne rekvizite za decu. Tobogani, motorne sanke za malo starije mališane, bob na šinama, avantura park, ziplajn i na Kopaoniku i na Zlatiboru, a na Staroj planini dečja kula sa toboganom. Mislimo o svima i tako razvijamo naše centre da svaki turista može da pronađe aktivnost za sebe.

- Staze su obeležene i obezbeđene po svim propisima i svetskim standardim­a, što uključuje adekvatnu signalizac­iju, zaštitne mreže i strunjače i sve je na najvišem nivou. Veoma smo organizova­ni i postoje više službi koje zajednički­m snagama vode računa o skijašima. O bezbednost­i brine redarska služba „Skijališta Srbije“, koja za svako nepropisno i rizično ponašanje prvo upozori skijaše, a ukoliko dođe do ponavljanj­a, sankcioniš­e privremeni­m oduzimanje­m ski-karte. O zdravstven­oj zaštiti brigu vode Trauma centar Kliničkog centra Srbije, Gorska služba spasavanja, a imamo i izvanrednu saradnju sa policijom i Žandarmeri­jom. Stalno apelujemo na skijaše i bordere da ne dolaze nepripreml­jeni, da biraju ski-staze prema svojim sposobnost­ima i ono što je najvažnije da ne konzumiraj­u alkohol i da poštuju pravila skijaškog reda.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia