Blic

DOBRIČIN PRSTEN MIRJANI KARANOVIĆ

-

Kao nekom ko je autor svog lika u tom oživljavan­ju, to da mogu da donesem emociju i prebacim je do gledalaca - za mene znači da sam uspela - reči su Mirjane Karanović.

NA SEDNICI ODRŽANOJ juče, žiri u sastavu Vida Ognjenović, Svetlana Bojković, Nada Šargin, Goran Marković, Boris Isaković, Dragan Bjelogrlić i Vojin Ćetković doneo je odluku da veliko glumačko priznanje Dobričin prsten, koje UDUS dodeljuje za životno delo, pripadne velikoj glumici bogatog opusa Mirjani Karanović.

Pomenimo, u konkurenci­ji je bilo osam istaknutih dramskih umetnika: osim dobitnice Mirjane Karanović, nominovani su i Saša Torlaković, Radmila Živković, Tihomir Stanić, Gordana Đurđević Dimić, Rade Šerbedžija, Branislav Lečić i Miodrag Krivokapić. Već više od tri decenije svojim brojnim ulogama na pozorišnoj sceni, malim i velikim ekranima, glumica Mirjana Karanović osvaja i publiku i kritiku.

- Mislim da je iskrena, prava emocija najsnažnij­i i najvažniji način komunikaci­je umetnika sa publikom. I čoveka sa čovekom. Hoću da kažem da je meni kao nekom ko kreira, ko je autor svog lika u tom oživljavan­ju, to da ja mogu tu emociju da donesem i prebacim do gledalaca - za mene znači da sam uspela - rekla je Mirjana Karanović u jednom od ranijih intervja za “Blic”. Na upitnu opasku ne živimo li u vremenu i svetu u kome uzvišena, iskrena emocija nije na ceni i gde banalizaci­ja ima primat, odgovorila je: „Pa, ja onda ne živim u tom svetu. Ali ne verujem u to. Mislim da je to ponižavanj­e i poražavanj­e pravih emocija, njihovog dostojanst­va, laž, da je konstrukci­ja i manipulaci­ja. To je nametnuto.”

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia