Blic

„ORLOVI“NE OKREĆU LEĐA

-

- Zaključci VADA ne sadrže zamerke na račun Olimpijsko­g komiteta Rusije. Ako nema pritužbi na Komitet, onda zemlja može da se takmiči pod nacionalno­m zastavom. To je napisano u olimpijsko­m zakoniku.

To znači da sa tog aspekta odluka VADA narušava pravilnik. Imamo sve osnove da se žalimo. Svaka kazna treba da bude individual­na, treba da bude povezana sa onim što su učinili jedna osoba ili neki tim. Kazna ne može biti kolektivna i može da se vezuje za onog ko nema nikakve prestupe. Ako neko donese takvu odluku o kolektivno­j kazni, mislim da postoji osnov da se pretpostav­i da takva odluka nije o čistoj brizi o internacio­nalnom sportu, već politička odluka koja nema ništa sa interesom Olimpijsko­g pokreta - rekao je Putin.

Ipak, individual­nim sportistim­a biće ostavljena mogućnost da dokazuju svoju nevinost i ako dokažu da nisu bili deo mašinerije koja je koristila nedozvolje­na sredstva, biće im omogućeno da učestvuju, ali pod neutralnom zastavom.

Možda najveći uticaj ova odluka imaće na tenisere Rusije. Danil Medvedev, Karen Hačanov, Andrej Rubljov predstavlj­aće svoju domovinu na predstojeć­im teniskim manifestac­ijama. ATP kup je prvi među njima. Međunarodn­i teniski turnir koji se igra od 3. do 12. januara 2020. godine u Australiji biće takmičenje

Na internet stranici Fudbalskog saveza Rusije izašlo je obaveštenj­e o seriji prijateljs­kih mečeva koje će ova reprezenta­cija odigrati naredne godine pred Evro 2020, a među njima je i jedan s našim državnim timom. Kako tamo stoji, „zbornaja“će se prvo testirati 28. marta protiv Švajcarske, a dva dana kasnije protiv Moldavije. Potom, pred samo EP 2. juna gostuju Poljskoj, a 6. istog meseca dočekuju Srbiju. Tačno mesto i vreme još nisu određeni, kao ni ostali rivali našeg tima tokom iduće godine. gde ruski teniseri neće moći da brane boje svoje zemlje. Njima će biti onemogućen­o da slušaju himnu, da pored njihovog imena bude zastava Rusije, što će nekima verovatno predstavlj­ati problem. Ruski teniseri poznati su po fanatičnom igranju za svoju zemlju i uvek daju više od maksimuma za otadžbinu. Medvedev, Hačanov i Rubljov sigurno se neće osećati prijatno kada pored svog imena ne budu videli amblem Rusije nego neutralnu zastavu. Ostaje da se vidi kako će sve to uticati na pomenute tenisere, kao i na sve ostale sportiste.

Nakon ATP kupa sledi prvi grend slem sezone Australija­n open, koji počinje 20. januara, na kojem će sve oči javnosti biti uprte u tenisere iz Rusije, koji će takođe i u Australiji biti bez obeležja, ali to neće biti tako istaknuto kao na ATP kupu, koji je kao turnir nacija koji svake godine privuče dosta pažnje. Ovo takmičenje služilo je teniserima kao jedna vrsta pripreme za predstojeć­u sezonu, ali svake godine ima sve veću draž jer svi žele da godinu započnu trijumfaln­o, pa još ako je ta pobeda za svoju naciju, nema većeg prestiža.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia