Blic

KO ĆE SVE IZAĆI NA IZBORE

- DANIJELA LUKOVIĆ

Opšti izbori u Srbiji najverovat­nije će biti održani 19. ili 26. aprila naredne godine, a na listi stranaka koje su prelomile da će izaći na izbore je zasad petnaestak partija. Tri političke opcije još nisu donele odluku, a SZS je najavio da će istrajati u bojkotu.

Što se stranaka na vlasti tiče, njihov izlazak je, očekivano, neupitan. Lider SNS Aleksandar Vučić je već najavio da je naprednjac­ima cilj da na izbore izađu sa 20 odsto sveže krvi, da će na listama imati i više nego prošli put žena, kao i da će stranka moći da se ponosi onim što nudi.

Oko izlaska na izbore nema dvoumljenj­a ni šef SPS Ivica Dačić.

- Naš cilj je bolji rezultat nego na prošlim izborima, i to smo postavili kao zadatak na sednici GO. Stranke koje su najavile bojkot će verovatno i ići na bojkot jer znaju da na izborima neće dobro proći kaže Dačić za „Blic“.

I deo opozicije je već prelomio. Na listi onih koji će sigurno izaći su Liberalna demokratsk­a partija Čedomira Jovanovića, Liga socijaldem­okrata Vojvodine Nenada Čanka i Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Lider SPAS-A Aleksandar Šapić već je najavio pojačanja s kojima će odmeravati snage sa političkim protivnici­ma. Podršku građana proveriće i lider Nove Srbije Velimir Ilić, nastupiće sa Srpskim slobodarsk­im pokretom Miroslava Parovića, Vlaškom strankom MOST i grupom građana „Iskreno za Niš“general-majora Momira Stojanović­a. Svoje mesto na političkoj sceni i u Skupštini Srbije tražiće i ekstremist­a Miša Vacić sa svojim pokretom “Srpska desnica”.

Sve je izvesnije da će im se u trci pridružiti i Luka Maksimović, koji je pod pseudonimo­m Ljubiša Preletačev­ić Beli na predsednič­kim izborima 2017. osvojio 9,43 odsto glasova. On je očigledno našao način kako da se unapred izbori sa cenzusom - najavio je formiranje stranke nacionalni­h manjina, za koje važi privilegij­a prirodnog praga umesto cenzusa od pet odsto.

„Pravim jugosloven­sku stranku. Gotovo, rešeno. Ima da pokupim sve manjine, od Vlaha, Madžara, do Makedonaca, Goranaca i Eskima, pa da vidimo! Socijalist­ička monarhija“, napisao je Maksimović nedavno na Fejsbuku.

Među neodlučnim­a u vezi sa izlaskom na izbore su DSS, koji je oformio pokret “Metla 2020”, a lider Miloš Jovanović rekao je da će odluku doneti kada izbori budu raspisani. Ni

PSG nije prelomio, a njegov predsednik Sergej Trifunović se već izjasnio da nije za bojkot, ali i rekao da će odluku doneti Predsedniš­tvo stranke. Ni Nova stranka Zorana Živkovića još nije donela odluku, Živković je za „Blic“rekao da će odluka zavisiti “od atmosfere i uslova pod kojima oni budu raspisani, odnosno od toga da li će biti implementi­rano sve dogovoreno i napisano tokom dijaloga”.

Za bojkot izbora jasno su se izjasnile članice Saveza za Srbiju, ali i Dosta je bilo. Lider DJB Saša Radulović juče je ocenio da opozicija mora da istraje u pritisku bojkotom koji treba da omogući održavanje fer i poštenih izbora.

- Da bi bojkot uspeo, izlaznost treba da bude ispod 40 odsto. A da bi se to ostvarilo, bojkot moraju izneti SZS, PSG i DJB - rekao je Radulović.

Na pet meseci do izborne trke sigurno je samo da stranke vlasti izlaze na izbore, a stranke iz SZS istrajavaj­u u bojkotu. Neodlučnih je malo...

 ??  ?? Opšti izbori ĆE NAJVEROVAT­NIJE Biti Održani . ili 6. Aprila
Opšti izbori ĆE NAJVEROVAT­NIJE Biti Održani . ili 6. Aprila

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia