Blic

ZORAN MILANOVIĆ ZA SRBIJU MALO BOLJI OD KOLINDE

Kandidat SDP-A mogao bi, ako pobedi u drugom krugu, da relaksira tenzije u regionu

- MARKO TAŠKOVIĆ

Ako pobedi i u drugom krugu predsednič­kih izbora 5. januara u Hrvatskoj, kandidat SDP-A Zoran Milanović mogao bi za nijansu da poboljša odnose sa Srbijom pošto će ključnu ulogu u vezi sa tim pitanjem i dalje imati vlada, smatraju analitičar­i, sagovornic­i “Blica”.

Milanović je u prvom krugu izbora dobio 29,5 odsto glasova dok je dosadašnja predsednic­a Kolinda Grabar Kitarović u drugi krug ušla sa 26,6 odsto glasova. Dovoljno da se postavi pitanje da li bi se sa eventualno­m promenom predsednik­a Hrvatske promenio i odnos sa Srbijom. To bi za Srbiju bilo posebno značajno, pogotovo ako se ima u vidu da će u prvoj polovini 2020. godine Hrvatska predsedava­ti EU i da će u maju biti samit EU u

Zagrebu gde će se diskutovat­i o reformi proširenja Unije.

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov ističe za “Blic” da bi Milanović mogao da resetuje odnose sa Srbijom koji su, kako kaže, trenutno nabijeni tenzijama.

- Sa Kolindom Grabar Kitarović odnosi se ne mogu resetovati pošto su neslaganja kulminiral­a nedavno kada Vučić nije otišao na kongres Evropske narodne partije u Zagrebu. Milanović nema to breme kao Kitaroviće­va, iako je i on imao ispade kada je 2015. godine stavio u Batrovcima rampu za teretni saobraćaj i nazvao Srbiju šakom jada. U međuvremen­u je sazreo i u ovoj kampanji je bio veoma umeren i odmeren u izjavama i prema Srbiji. Sve to može doneti diskontinu­itet u dosadašnji­m prepucavan­jima koja su imali Kolinda i Vučić - naglašava Popov.

Igor Novaković iz Centra za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove (ISAC fond) smatra da bi Milanović mogao da donese promene u odnosima pošto nije predsednik SDP-A čiji je kandidat na izborima.

- To bi mu dalo mogućnost da ako pobedi, deluje kao predsednik svih građana i nameće teme koje nisu trenutno popularne, ali su značajne za budućnost. Sva je verovatnoć­a da se tada neće prepustiti partijskim interesima nego će želeti da

zauzme drugačiju poziciju, ostvari lični pečat i promeni odnosno poboljša odnose sa Srbijom. Ipak, treba imati u vidu da to pitanje ne zavisi mnogo od predsednik­a, odnosno da najbitniju funkciju ima premijer u Hrvatskoj objašnjava Novaković.

I istraživač­ica sa katedre za politiku i međunarodn­e odnose na Oksford univerzite­tu Tena Prelec deli mišljenje da bi Milanović mogao za “mrvicu da poboljša odnose sa Srbijom”.

- Milanović je 2016. godine prihvatio desničarsk­e teme i antisrpsku retoriku i na taj način praktično odbio svoju publiku. Sada je razumeo da to nije dobro. Uvideo je da građanska publika nema interes u antagonizm­u prema Srbiji. Ako pobedi, želeće da ostvari normalnu poziciju, to mu je i izborni slogan i bude unifikacij­a svih građana. Ali ne sme se smetnuti sa uma da je Kitaroviće­va favorit u drugom krugu, kao i da odnos sa Srbijom nije ključna tema ove izborne kampanje - podvlači Prelec i dodaje da Milanović ume da bude nepredvidi­v i da sigurno neće želeti previše da se približi Srbiji.

S druge strane, politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero tvrdi da je Milanoviće­va pobeda u drugom krugu nerealna, a i ako pobedi, neće ništa bitno promeniti u odnosima sa Srbijom.

- Ključnu ulogu i dalje će imati vlada koja će izveštavat­i EU o reformama u Srbiji u vezi sa pristupom Uniji. Takođe, insistirać­e na otvaranju arhiva JNA koji skrivaju podatke o nestalima 1991-92. godine i pitanju granica sa Srbijom. Milanović do sada nije pokazao nikakvu spremnost za bilo kakav razgovor i poboljšanj­e odnosa sa Vučićem. Imao je skandal na prelazu Batrovci kada je prekršio pravila EU i zatvorio spoljnu granicu Unije - podseća Đenero.

 ??  ?? Milanović 29,56 % Milanović je 2016. godine prihvatio desničarsk­e teme i antisrpsku retoriku i na taj način praktično odbio svoju publiku. Sada je razumeo da to nije dobro
Milanović 29,56 % Milanović je 2016. godine prihvatio desničarsk­e teme i antisrpsku retoriku i na taj način praktično odbio svoju publiku. Sada je razumeo da to nije dobro
 ??  ??
 ??  ?? Kolinda 26,65 % Sa Kolindom Grabar Kitarović odnosi se ne mogu resetovati pošto su neslaganja kulminiral­a nedavno kada Vučić nije otišao na kongres Evropske narodne partije u Zagrebu. Milanović nema to breme kao ona
Kolinda 26,65 % Sa Kolindom Grabar Kitarović odnosi se ne mogu resetovati pošto su neslaganja kulminiral­a nedavno kada Vučić nije otišao na kongres Evropske narodne partije u Zagrebu. Milanović nema to breme kao ona
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia