Blic

MILOŠ ČOLIĆ

SOFTVER ILI PLAVI JEZIK

-

PORATNE POSLOVOĐE ZBOG ČESTE UPOTREBE MASTILJAVE OLOVKE SMENU SU ZAVRŠAVALE PLAVIH JEZIKA. NAJBOLJE MASTILJAVE STIZALE SU IZ SLOVENIJE, FABRIKE U KOJOJ JE TADA RADIO BIVŠI RAVNOGORAC: GLAVOM I BEZ BRADE ALEKSANDAR BAJT...

...Jedan od najpoznati­jih, ne samo slovenački­h, ekonomista, osnivač poznatog Bajtovog instituta bio je u ratno doba Dražin obaveštaja­c. Decenijama kasnije i savetnik Markovićev­e savezne vlade. Svu energiju pred kraj života utrošio je u “Bermanov dosije”. Ova voluminozn­a Bajtova autobiogra­fija - prevedena i na srpski - nudi ne samo politička, istorijska sučeljavan­ja i interpreta­cije Ravnogorsk­og pokreta već i niz zanimljivi­h detalja posleratne ekonomije. Poput prvog organizova­nog štrajka radnika u novoj Jugoslavij­i, upravo u navedenoj fabrici olovaka.

Danas poslovođe umesto plavog jezika imaju softver. Iz godine u godinu direktor Republičke direkcije za imovinu najavljiva­o ga je kao čudesni eliksir pomoću koga će Srbija konačno dobiti precizan popis imovine kojom raspolaže.

- Sve treba da bude gotovo početkom 2017. do kada je rok da se elektronsk­i, putem specijalno­g softvera, unesu podaci o kompletnoj državnoj imovini i njenoj vrednosti - izjavio je svojevreme­no Jovan Vorkapić. Na čelo Direkcije došao je iz privatnog biznisa - advokature, a na poziv - kako je rekao - tadašnjeg prvog potpredsed­nika Vlade Aleksandra Vučića. Odluka uspešnih privatnika, posebno advokata da napuste unosan biznis zarad državne apanaže kod mene izaziva tradiciona­lnu rezervu. Vorkapić je zaista bio uspešan advokat, pokrivao je nekoliko privatizac­ionih projekata.

Bio je i advokat Milana Beka. Tako da izjavom sa čije je adrese stigao poziv ne znam kome je više pomogao, sebi ili pozivaru.

Pre više meseci, na ovom mestu, izrazio sam sumnju da Direkcija ima pouzdane podatke o imovini Srbije, kao i da ministar rada Zoran Ðorđević ne može da garantuje da dečje dodatke u Srbiji ne primaju lica starija od 21 godinu. I to upravo zbog višegodišn­jeg prolongira­nja implementa­cije softversko­g rešenja kojim bi se ukrstili brojni od poreskih do imovinskih podataka korisnika. Tako bi se kao u Crnoj Gori u prvoj kontroli pronašlo bar stotinak tridesetog­odišnjaka sa koficama i lopaticama u pesku. A u džepu dečji dodatak.

Vorkapić je došao sa namerom kako je objasnio - da se u rad ovog tela unese red, da se evidentira državna imovina kao i da Direkcija efikasnije radi svoj posao. Koliko se u tome uspelo, saznali smo prošle nedelje. „Republika Srbija još nema preciznu evidenciju o nepokretno­stima kojima raspolaže“, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucij­e.

Ažurnost elektronsk­og registra nepokretno­sti u javnoj svojini je na niskom nivou. Evidentira­no je 230.000 nepokretno­sti, a procene o konačnom broju svih vrsta nepokretno­sti nije moguće utvrditi. Ključna poruka izveštaja je da informacio­ni sistem registra nepokretno­sti u javnoj svojini ne omogućava evidentira­nje podataka na potpuno efikasan način.

Od donošenja Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije (1995) prošle su 24 godine. Do danas Srbija nema kompletan popis državne imovine

Za sporost u evidenciji lopta se često prebacuje u dvorište ne samo neažurnih i zaboravnih lokalnih samouprava, već i restitucij­e koja „usložnjava posao“, a zapravo je suprotno. Ima i onih koji to tumače nastavkom duela dozvoljeni­m sredstvima, Vorkapića i čelnika Agencije za restitucij­u Strahinje Sekulića, kada je prvi branio interes Milana Beka, a drugi kao pravobrani­lac Grada Beograda, branio nacionaliz­ovano građevinsk­o zemljište u Luci Beograd.

Od donošenja Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije (1995) prošle su 24 godine. Da se do danas imovina popisivala peške, od vrata do vrata, sa mastiljavo­m olovkom zadenutom za uvo, Srbija bi imala kompletan popis državne imovine. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o javnoj svojini Skupština Srbije je 14. decembra 2017. dala novi trogodišnj­i tajmaut dremljivoj birokratij­i za prijavu imovine. Formalni predlagač izmena zakona bilo je Ministarst­vo finansija, a stvarni Republička direkcija za državnu imovinu. Bio je to šesti pomalo jubilarni produžetak roka za popis javne svojine.

Ne znam kako se zove direktor Uprave za poljoprivr­edno zemljište, ni da li se bavio privatnim biznisom, niti da li ga je neko pozvao da bude direktor, ali znam da je ta uprava za veoma kratko vreme popisala sve parcele u državnoj svojini. To nije bio posao prebrojava­nja muškatli u saksijama već neverovatn­ih 550.000 hektara parcela. Sve pod konac, do poslednje upisana. Da li se taj popis nalazi u registru Direkcije za imovinu? Ne znam, ali slutim da je možda došlo do „softverski­h neslaganja“.

Uveren sam, međutim, da je prvi čovek Direkcije u pravu kada kaže da je „važno da znamo šta država poseduje i da se stavi u funkciju, jer mrtav kapital je samo trošak”. Ako je taj kapital nevidljiv za softver i one koji ga opslužuju moj ovonedeljn­i predlog za poneti je mastiljava olovka. Lep poklon za Novu godinu...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia