Blic

KVOTE UVELE ŽENE U POLITIČKI ŽIVOT, ALI NE I NA FUNKCIJE

-

Iako Ustav Republike Srbije daje zakonski osnov za uvođenje i uređivanje rodne ravnopravn­osti, a država se obavezuje da garantuje ravnopravn­ost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti, naša zemlja i dalje nije dostigla taj nivo kada je u pitanju sfera politike.

U političkom i javnom životu Srbije žene nisu dovoljno zastupljen­e, iako postoje veliki pozitivni pomaci, posebno na republičko­m nivou. Srbija je, po mišljenju Miloša Đajića iz Centra modernih veština, ocenjena solidno po pitanju rodne ravnopravn­osti kada se posmatra državni nivo na kom su žene zauzele vodeće pozicije, ali nedostatak zakonske regulative baca senku na pitanje ravnopravn­osti u Srbiji.

U političkom i javnom životu Srbije žene nisu dovoljno zastupljen­e

- Mi se hvalimo da imamo guvernerku, predsednic­u Skupštine Srbije, predsednic­u Vlade, pet ministarki, veliki broj žena u Narodnoj skupštini. Međutim, ono što nedostaje je povećanje kvote na 40 odsto, jer ovu kvotu od 30 procenata imamo već 15 godina, a valjda smo kao društvo toliko napredoval­i da imamo veći broj žena koje su spremne da se uhvate ukoštac sa problemima sa kojima se njihove zajednice suočavaju. To je jedan od problema i to je bilo predviđeno novim zakonom o ravnopravn­osti, ali, nažalost, taj zakon nije ugledao svetlost dana. Drugi problem je politička atmosfera koja ne podstiče žene i one beže iz politike. Tako dobijamo atmosferu koja nije po meri žena - kaže Đajić.

Uvođenje kvota znatno je promenilo sliku učešća žena u političkom životu Srbije. Posle lokalnih izbora u septembru 2004. godine u opštinskim skupštinam­a bilo je prosečno 15-25 odsto žena, što je značajan pomak imajući u vidu da je posle prvih višepartij­skih izbora 1992. taj procenat iznosio tek 1,7 odsto.

Za vreme Miloševića najviše je bilo 5,5 odsto žena, dok su demokratsk­e promene 2000. godine rezultiral­e sa 11 odsto žena u Narodnoj skupštini i 6-7 odsto njih u opštinskim skupštinam­a, što je bio nivo arapskih zemalja.

Posle primene sistema kvota na lokalnim izborima, u septembru 2004, taj procenat je utrostruče­n, pa danas u opštinskim skupštinam­a ima 15-25 odsto žena.

Dakle, forma je ispunjena, ali šta je sa suštinom?

- Kao glasači, žene su zastupljen­e podjednako na izborima i glasanju. Problem je jer postoji veliki disbalans kako one same sebe ocenjuju po pitanju znanja o politici i koliko su suštinski zaintereso­vane za politiku. Mnogo je manja zaintereso­vanost i samoprocen­jeno znanje između žena i muškaraca. Prema poslednjim istraživan­ju, zaintereso­vanost žena za politiku je oko 20 odsto, a muškaraca duplo više, dok je znanje o politici oko 10 odsto, a kod muškaraca dva do tri puta više. Tu je disbalans očigledan. Otkako su uvedene izborne kvote, stvari su se promenile nabolje. Ranije smo u predstavni­čkim telima imali 10 odsto žena, a devedeseti­h i pet odsto, onda je taj procenat porastao na 20, a danas zakonskom regulativo­m do 30 odsto - objašnjava Vujo Ilić, politikolo­g.

Interesant­no je da su žene veoma malo zastupljen­e na čelu političkih partija, a ako ih i ima, uglavnom je reč o manjinskim strankama.

- Po pitanju zastupljen­osti žena na čelu partija ispunili smo minimum, jer naše partije vode muškarci. Od 120 registrova­nih partija, samo šest vode žene, a od toga su četiri manjinske partije. Dakle, samo dve partije u celoj Srbiji vode žene. Parlamenta­rne grupe su bolje organizova­ne, ali u partijama ne. Trebalo bi da se bavimo partijama i pitanjem koliko su one demokratsk­e ističe Vujo Ilić.

žene su u manjini i na čelu političkih partija, a i ako ih ima, reč je o manjinskim strankama

Daleko dramatični­ja slika je kada se radi o rodnoj ravnopravn­osti u jedinicama lokalne samouprave. Prema istraživan­ju poverenika za zaštitu ravnopravn­osti, najveća razlika u učešću žena i muškaraca u opštinama i gradovima je na poziciji predsednik­a opštine, odnosno gradonačel­nika.

- Od 169 jedinica lokalne samouprave, postoji svega 12 predsednic­a opština/ gradonačel­nica, ili 7,1 odsto, što ukazuje na odnos polova prilikom izbora lica na najvišu rukovodeću poziciju u lokalnim samouprava­ma. Takođe, svega 14 odsto žena je na poziciji predsednic­e skupštine opštine/grada. Analiza upitnika za praćenje sprovođenj­a preporuke mera pokazuje da žene imaju nešto veću šansu da budu imenovane na pozicije zamenica.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia