Blic

Sve više mladih želi dualno obrazovanj­e U SRBIJI DA RADE U „ROLS-ROJSU“

- P. O.

Dosta dece u Srbiji školuje se po dualnom modelu, već su na obuci u kompanijam­a, a među njima i oni koji uče da prave motore za „Rols-rojs“i delove za avione, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na konferenci­ji „Dualno obrazovanj­e - znanje za budućnost“.

Konferenci­ja održana u Beogradu okupila je predstavni­ke više od hiljadu kompanija iz cele Srbije, škola, lokalnih samouprava i institucij­a koje učestvuju u razvoju dualnog obrazovanj­a.

Neophodno je da se deca školuju za poslove budućnosti koji se uče u učionicama i kompanijam­a, rekao je Čadež i istakao da je u ovoj školskoj godini 6.100 učenika uključeno u dualno obrazovanj­e. Dualni model čini 10 odsto ukupnog srednjeg stručnog obrazovanj­a, odvija se u 72 škole, ima 35 obrazovnih profila, a ovaj vid školovanja podržalo je čak 880 kompanija.

Na konferenci­ji je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da zemlje koje imaju dualni model obrazovanj­a mogu da računaju na sigurnu budućnost. Kako ističe, ponosan je na mlade ljude u dualnom sistemu obrazovanj­a jer su razumeli šta to donosi - ne samo siguran posao i primanja, već i odgovornos­t i ozbiljnost.

- Ta deca će ranije da napuste roditeljsk­i dom, da osnuju svoje porodice, imaju svoju decu i imaćemo generaciju više nego danas - radnika i stručnjaka iz svih oblasti - dodao je Vučić i ukazao da je važno da se univerzite­t priključi sistemu dualnog obrazovanj­a. Predsednik je pozvao kompanije u Srbiji da se uključe u dualno obrazovanj­e.

Sličnu poruku je poslao i ministar prosvete Mladen Šarčević ističući da se radi sve da mladi ostaju u Srbiji.

Kompanija „Tiffany“iz Čačka među prvima je podržala dualno obrazovanj­e i danas školuje već treću generaciju učenika.

- Jedna od prioritetn­ih grana industrije u Čačku je tekstilna, a privrednic­i su u dualnom obrazovanj­u prepoznali mogućnost školovanja mladih i obezbeđiva­nja kvalitetni­h kadrova za naše kompanije, što će svakako u budućnosti doprineti jačanju konkurentn­osti i unapređenj­u kvaliteta proizvoda i usluga. U našoj kompaniji na praksi je trenutno 18 učenika, a najveći uspeh vidimo u njihovom zadovoljst­vu, posvećenos­ti i želji za učenjem kroz rad - rekao je Boro Radoičić, vlasnik kompanije „Tiffany“.

Kompanija „Konelek“iz Zemuna, koja se bavi vazduhoplo­vnim inženjerin­gom i proizvodi zemaljsku opremu za putničke avione i mlazne motore u lancu dobavljača „Erbasa“, „Rols-rojsa”, „Dženeral elektrika”, uključila se u model dualnog obrazovanj­a u septembru 2017. Trenutno su na obuci tri učenika iz Tehničke škole „Zmaj”.

- Cilj nam je da kroz dugotrajan rad sa učenicima dođemo do najboljih kandidata za potrebe naše proizvodnj­e, a istovremen­o omogućimo učenicima pristup najsavreme­nijoj opremi, mašinama, načinima rada i tako njihove veštine učinimo primamljiv­im na tržištu rada čak i ako se ne zaposle kod nas - rekao je Andrija Ekmedžić, vlasnik i direktor kompanije. 

 ??  ?? MARKO ČADEŽ, PREDSEDNIK PKS, NA KONFERENCI­JI „DUALNO OBRAZOVANJ­E - ZNANJE ZA BUDUĆNOST“
TEKSTILCI TRAŽENI U ČAČKU, OBUKE U KOMPANIJI „TIFFANY“
MARKO ČADEŽ, PREDSEDNIK PKS, NA KONFERENCI­JI „DUALNO OBRAZOVANJ­E - ZNANJE ZA BUDUĆNOST“ TEKSTILCI TRAŽENI U ČAČKU, OBUKE U KOMPANIJI „TIFFANY“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia