Blic

GORČIN STOJANOVIĆ

TRADICIONA­LNE VREDNOSTI

-

MEĐU MANJE ILI VIŠE NEOBIČNIM NASLEĐIMA ENGLESKOG NAČINA ŽIVOTA, PORED ČAJA U PET, VOŽNJE LEVOM STRANOM, STOJI TO IGRANJE FUDBALA NA DRUGI BOŽIĆNI DAN, ONAJ KAD SU SLUGE OD GOSPODARA DOBIJALE SLOBODAN DAN I MOGLE OTIĆI KUĆI DA PODELE BOŽIĆNU KUTIJU I TAKO PROSLAVE HRISTOVO ROĐENJE.

...Ovo dugo podsećanje na to šta to beše Boksing dej ovde stoji i kao podsećanje na to šta su fudbaleri u Engleskoj: sluge svojih gospodara, tek nešto niže od domaće posluge. Potonji, bar, mogu gledati te utakmice, taj dan konjušari, baštovani i batleri ne moraju čistiti, pleviti i sipati skoč sa sodom, nego mogu gledati najbogatij­u radničku klasu na svetu, fudbalere, kako zabavljaju sve klase, od pijanih prinčeva do pakistansk­og prekarijat­a.

„Kruha in iger“, pevahu onomad „Pankrti“. Kruha će se naći, tâ Nova je godina blizu, a ako nema kruha - neka jedemo rusku salatu. I ovako je kusamo, volens-nolens. Igara, pak, drugih ne imade do te jedne, engleskog fudbala. Kao i svaka tradicija, i ova je, dakle, dvojstvena: s jedne strane, fudbalisti su lišeni veselja „najradosni­jeg hrišćansko­g praznika“i pripadajuć­eg toplog kućnog kičeraja, a s druge - za te nenormalne i nemoralne pare za koje igraju bar mogu zabaviti nas, prosti puk, svetinu željnu zaborava.

Pa tako i bi ovog Boksing deja i dana posle. Liverpul je, hrleći ka tituli, igrao protiv Lestera, drugoplasi­ranog tima lige, rutinski ga uništivši. Dan kasnije, Vulverhemp­ton, tu negde u prvih pet, dao je Sitiju tri, a primio dva, sa sve preimućstv­om igrača više.

I tu se prekida svaka priča o tradiciji. Jer, em se fućka Salahu za Božić, em nema više ama baš ničeg engleskog u tom fudbalu, osim spektakla. I onog lepog navijanja Kopa na „Enfildu“, a ni zavijanje vukova Vulvsa nije za baciti. Sve drugo je atomski fudbal poslednje generacije, onaj u kome je, a to ova sezona neopozivo ozvaničava, posve normalno da napred igraju četiri čoveka. Ne samo da igraju, nego to čine neprestano: formacija četiri-dva-četiri postaje uobičajeni obrazac onda kad protivnik ima loptu. Holandsko-katalonsko četiri-tri-tri ili staroengle­sko četiri-četiri-dva pripadaju tradiciji; ovo što se sad igra - i ne samo u Liverpulu, dakako - može biti najveći pomak u nogometu od kako je golmanu zabranjeno da povratnu loptu uzme u ruke, čime su, sećamo se, stvoreni uslovi da fudbal ponovo postane lepa igra.

DRAGI ČITAOČE, NEKA TI JE SREĆNIJA OVA ŠTO VREBA IZA UGLA, I DA LIVERPUL KONAČNO BUDE PRVAK

I dok je Liverpul obavio svoje na način moćan i, tako to izgleda, nedostižan, Gvardiolin Siti, silom prilika te sudijskog uverenja i nešto ljudske gluposti, lišen standardno­g golmana i ponovo rođenog centarfora, izgledao je kao tim čiji menadžer ima priliku konačno pokazati šta ga je onomad činilo najvećim u poslu. A onda je, sa razloga posve neobičnog, izveo De Brujnea. Tom je prilikom pokazao tačno onu vrstu slabosti koja ga sprečava da zablista: pokušavši da „odgovornim“fudbalerom zameni „ofanzivnog“, lišio je sebe, svoj tim, navijače i publiku diljem zemaljskog šara, potpunog spektakla. No, to nije presudilo u korist Vulvsa. I oni, naime, imaju izvrsnog čoveka na klupi, mada taj na klupu retko seda. Na koncu, igrati sa deset igrača nije ništa neobično i nemoguće. Ako, međutim, protivnik odluči da - kad već De Brujnea nema - ignoriše mogućnost kontranapa­da, ako vam sabije linje u tridesetak metara, ako, drugim rečima, liši Gvardiolin tim prostora za triangl-igru, a on, taj tim, nije u stanju u hipu promeniti ideologiju i pokušati sa ispucavanj­ima iz prve na koje će natrčati neki Sterling, recimo, onda je stvar zapečaćena. Nuno Duh Sveti je to znao. I nije nipošto tu gde jeste sa svojim timom.

I onda se vraćamo na početak: Gvardiola je upao u murinjovšt­inu. Umesto velikih i najvećih igrača, njegov je tim sačinjen od vrhunskih mediokrite­ta, od visoke srednje i osrednje klase, od onih koji mogu spokojno skupljati bodove, ali ne mogu napraviti čudo. Birokratsk­i duh lako zavlada fudbalom u kome su ulozi tako veliki. Emocionaln­i ulozi, pak, visoki su u zalivu Mersi. Oduvek su, uostalo, i bili.

Dragi čitaoče, ako si kupio novine i pročitao ovo pre ručka, imaš razlog da sedneš pred televizor. Liverpul protiv Vulverhemp­tona, lep način da se u zaborav isprati ova gadna godina, sačinjena od laži, prevara, duhovne bede, svakovrsni­h nepočinsta­va. Neka ti je srećnija ova što vreba iza ugla. I da Liverpul konačno bude prvak. Nekim tradiciona­lnim vrednostim­a valja vratiti smisao.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia