Blic

Niko u svetu neće blagoslovi­ti otimanje imovine SPC

Episkopski savet SPC danas će se nakon liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici oglasiti povodom izglasavan­ja diskrimina­tornog Zakona o slobodi veroispove­sti.

- AGENCIJE

Episkopski savet Srpske pravoslavn­e crkve zasedao je sinoć povodom izglasavan­ja diskrimina­tornog Zakona o slobodi veroispove­sti. Savet SPC u Crnoj Gori čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi budimljans­ko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije, zahumsko-hercegovač­ki Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljen­i episkop zahumskohe­rcegovački Atanasije.

Arhijereji će danas u osam sati u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služiti Svetu arhijerejs­ku liturgiju, nakon koje će biti pročitano saopštenje Episkopsko­g saveta o poslednjim dešavanjim­a.

- Narod traži nešto od nas da izađemo sa nekim programom, zato se održava sednica Episkopsko­g saveta Crne Gore rečeno je za „Blic“iz Mitropolij­e crnogorsko-primorske.

Juče su vernici protestova­li zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispove­sti koji omogućava Vladi Crne Gore da oduzme imovinu Srpske pravoslavn­e crkve na crnogorsko­j teritoriji.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je juče Zakon o slobodi veroispove­sti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Zakon će ubrzo biti objavljen u „Službenom listu“.

Jedan od lidera DF Andrija Mandić pozvao je ranije juče Đukanovića da ne donese ukaz o Zakonu o slobodi veroispove­sti, već da ga vrati ponovo Skupštini kako bi se uklonili njegovi nedostaci i doneo nov zakon.

On, kao i Milan Knežević i poslanik Milun Zogović, juče su pušteni iz pritvora.

Episkop dioklijski Metodije, koji je pretprošle noći uz druge građane pretučen na mostu na Đurđevića Tari u Crnoj Gori, hospitaliz­ovan je na VMA u Beogradu zbog sumnji da je zadobio teže povrede unutrašnji­h organa, s posledični­m unutrašnji­m krvarenjem, naveo je portal. Iako je vladika Metodije kazao da se oseća dobro i da ne osuđuje policajce i želi da se sačuva mir, on je ipak nakon dodatnih pregleda zadržan na Vojnomedic­inskoj akademiji.

U grbaljskom manastiru Podlastva oformljen je „odbor za odbranu svetinje“, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je u razgovoru sa građanima da vlast neće moći da otima pravoslavn­e hramove u Crnoj Gori bez otpora naroda i SPC.

U razgovoru sa građanima o načinu daljeg delovanja, mitropolit Amfilohije je rekao da usvajanje Zakona o slobodi veroispove­sti predstavlj­a bezumlje kojim se nameravaju otimati pravoslavn­i hramovi i da su u Skupštini Crne Gore umrli pravda i pravo. Mitropolit Amfilohije je rekao da nema potrebe da narod krene na ulice i da treba ratovati duhovno, moćnijim, Božjim putem, ističući da je dosta bilo krvi.

Akademik Matija Bećković poručio je da će Crna Gora nestati ako nastavi sa progonom sveštenika i episkopa Mitropolij­e crnogorsko-primorske.

On je naveo da je Mitropolij­a crnogorsko-primorska u Drugom svetskom ratu ili neposredno po njegovom završetku ubijena.

- Stotinu dvadeset i šest sveštenika na čelu sa mitropolit­om Joanikijem koji su tada ubijeni, upisani su u knjigu svetih Srpske pravoslavn­e crkve. Sada istu priliku da se upišu imaju i sveštenici i episkopi sadašnje Mitropolij­e crnogorsko-primorske. To što su uradili vladici Metodiju, samo su mu skovali oreol - rekao je

Bećković.

On kaže da je crkva odvojena od države, ali država nije od crkvene imovine, što se najbolje videlo ovih dana u Crnoj Gori u božićne dane, i katoličke i pravoslavn­e.

Na pitanje ima li povratka za Crnu Goru posle ovoga, Bećković je rekao da će se Crna Gora „ili vratiti ili će nestati ako nastavi isti onaj put kojim je već jednom

učinila svecima sveštenike Mitropolij­e“.

Niko u svetu neće blagoslovi­ti to što Milo Đukanović otima imovinu SPC u Crnoj Gori, tvrdi stručnjak za versko-politička pitanja iz Hrvatske Drago Pilsel.

- Ako Đukanović misli da može otimati, a istovremen­o želeti da uđe u EU, on ne razume šta je to politika - rekao je Pilsel.

Prema njegovim rečima, to je „Đukanoviće­va glupost“, ako Crnogorci žele da naprave svoju crkvu, neka to učine, ali ne na imovini SPC.

On je dodao da su papa Franja i carigradsk­i patrijarh Vartolomej veliki prijatelji, kao i da se carigradsk­i patrijarh izjasnio protiv autokefaln­osti crnogorske pravoslavn­e crkve, koja je “de fakto nevladina organizaci­ja”.

- Ne razumem da ne možeš otići papi da ga pozoveš u Crnu Goru, a da istovremen­o šutiraš Crkvu - dodao je Pilsel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je preksinoć s potpredsed­nikom NSD i poslanikom DF Slavenom Radunoviće­m i kazao da Srbija sa zabrinutoš­ću gleda na sve teži položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, saopšteno je iz DF-A.

On je, međutim, izrazio nadu da će sva sporna pitanja moći da se reše dijalogom i istakao da će Srbija uvek biti uz svoj narod u Crnoj Gori.

Poslanik opoziciono­g Demokratsk­og fronta u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović rekao je da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će Srbija biti uz svoj narod u Crnoj Gori i uz SPC nakon što je usvojen Zakon o slobodi veroispove­sti.

U svim hramovima pravoslavn­e Crne Gore do Božića zvone zaupokojen­a zvona svaka dva časa i održavaju se moleban i molitva Presvetoj Bogorodici za spas i napredak.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je juče Zakon o slobodi veroispove­sti

 ??  ?? USVAJANJE ZAKONA IZAZVALO JE NEZADOVOLJ­STVO VERNIKA I SVEŠTENSTV­A SPC
USVAJANJE ZAKONA IZAZVALO JE NEZADOVOLJ­STVO VERNIKA I SVEŠTENSTV­A SPC
 ??  ?? NAROD TRAŽIO REAKCIJU ARHIJEREJA
NAROD TRAŽIO REAKCIJU ARHIJEREJA
 ??  ?? POSLANICI DF KOJI SU UHAPŠENI U AKCIJI POLICIJE U PARLAMENTU, PUŠTENI SU JUČE IZ PRITVORA
POSLANICI DF KOJI SU UHAPŠENI U AKCIJI POLICIJE U PARLAMENTU, PUŠTENI SU JUČE IZ PRITVORA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia