Blic

Nemci žele Merca na mestu kancelara

Nemci bi na mestu kandidata konzervati­vne Hrišćansko-demokratsk­e unije (CDU) za kancelara najradije videli Fridriha Merca, pokazalo je istraživan­je javnog mnjenja.

- I. KEŠANSKI, M. ANASTASIJE­VIĆ

Prema najnovijoj anketi agencije “Yougov” sprovedeno­j za nemačku novinsku agenciju DPA, 13 odsto ispitanika želelo bi da dugogodišn­ji političar CDU-A nasledi nemačku kancelarku Angelu Merkel na sledećim parlamenta­rnim izborima u Nemačkoj.

Nakon Fridriha Merca (64) po popularnos­ti sledi vođa Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Seder sa osam odsto podrške, pa politička odabranica sadašnje kancelarke i sadašnja čelnica CDU-A Anegret Kramp-karenbauer s 5,2 odsto podrške. Sledi premijer Severne Rajne Vestfalije Armin Lašet sa 5 odsto podrške i savezni ministar zdravlja Jens Špan s 4,7 odsto.

Većina anketirani­h, njih 59 odsto, rekla je da ne bi odabrala nijednog od tih kandidata za kancelara ili nije želela uopšte da se izjasni u anketi. Među biračima CDU-A uverljivo po popularnos­ti vodi bivši vođa poslaničko­g kluba u Bundestagu Merc s 23 odsto glasova, sledi Seder s 14 odsto, a samo 10 odsto odabralo bi Krampkaren­bauer.

U poslednje vreme Karenbauer je pokazala da je sklona velikim greškama, što se ogleda i u njenom sve lošijem rejtingu, ali i odnosu sa ljudima u partiji. Mnogi su je prozvali “mala Merkel”, pa ne čudi što je Karenbauer­ova pokušavala na razne načine da se istakne i izađe iz senke Merkelove. Međutim, to nije radila na pravi način.

Kako je ranije pisao “Blumberg”, ona je vršila pritisak na Merkelovu da podnese ostavku nakon izbora za Evropski parlament. Ona je poslala poruku kancelarki u kojoj ju je nagovarala da to učini, a čak je i sazvala sednicu CDU bez upozorenja Merkelove, na kojoj je sugerisala da Merkelova treba da se kandiduje za neku funkciju u Briselu. Dalje, AKK, kako Karenbauer voli da je zovu, zbližila se sa konzervati­vnijim strujama u partiji, koji i nisu baš naklonjeni kancelarki.

BIZNISMEN

Merc, koji je omiljen među tradiciona­lnim konzervati­vcima, ponovo se pojavio u političkom životu prošle jeseni.

On je obećao da će se oštro pozabaviti migracijam­a i pridobiti birače sa krajnje desnice. Takozvani Merc-efekat uskoro je izbledeo. Pitanja o njegovom godišnjem prihodu od milion evra naterala su ga na defanzivu (u Nemačkoj lično bogatstvo nije nešto čime bi političar ikada trebalo da se hvali) i bio je iznenađen neumornim napadima medija.

- Počeo sam s pravničkom platom u Zarbikenu koja je mogla da zadovolji potrebe porodice sa dvoje dece. Danas zarađujem oko milion evra bruto - rekao je Merc za “Bild am zontag”.

MOĆNI KONCERN

Merc rukovodi nemačkim ogrankom američkog investicio­nog fonda “Blekrok” (Blackrock), radi za američku pravnu firmu “Majer Braun”, a i član je upravnih odbora mnogih kompanija, navodi Rojters.

Upravo bi njegove privredne veze mogle da utiču na to da on ne dobije podršku levo orijentisa­nih stranaka. “Blekrok” je verovatno najmoćniji, ali i najzatvore­niji koncern za upravljanj­e imovinom na svetu, a ima udele u gotovo svih poznatim koncernima, kao što su “Alijanc”, “Simens” i BMW. Krajem marta 2018, “Blekrok” je upravljao imovinom od oko 6,3 biliona američkih dolara, pisao je “Bild”.

Fond se reklamira kao ponuđač usluga “upravljanj­a investicij­ama, rizičnim kapitalom i konsalting­a za institucio­nalne i privatne klijente”.

To znači da ima kontakte sa šefovima velikih kompanija, a samim tim i odgovaraju­ći uticaj. Upravo zbog tog uticaja kritičari nazivaju “Blekrok” “tajnom svetskom silom”. Knjiga novinarke lista “Cajt” Hajke Buhter iz 2015. nosi odgovaraju­ći naslov: “Blekrok - tajna svetska sila hoće naš novac”.

Sve ovo možda liči na zaveru i preterivan­je, ali imidž koncerna sasvim sigurno neće koristiti Mercu: kako se čini, neminovno je da se suoči s optužbama zbog svoje poslovne delatnosti.

Nedavno je kritikovan jer je rekao da pripada gornjoj srednjoj klasi, Merc je u intervjuu rekao da za njega srednja klasa nije čisto ekonomska mera.

- Od roditelja sam naučio vrednosti koje oblikuju srednju klasu, uključujuć­i naporan rad, disciplinu, pristojnos­t, poštovanje i znanje koje bi trebalo da vratimo društvu kada to možemo - rekao je Merc.

TVRD PREMA MIGRANTIMA

Eventualni dolazak Merca na čelo Nemačke mogao bi da znači još tvrđu politiku prema migrantima s obzirom na njegove stavove. Naime, on je tvorac poznate krilatice da u Nemačkoj mora da vlada “nemačka kultura upravljanj­a”.

- Muslimani moraju da se prilagode našim običajima, kulturi i navikama - poručio je Merc još 2000. godine.

U svojoj saveznoj pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji Merc je za mnoge važio kao nada “starih dobrih demohrišća­na”, po ugledu na Konrada Adenauera i Helmuta Kola. Činilo se prošle godine da je on bio izvan politike i da je previše konzervati­van za CDU. Zato je prošlog decembra i izgubio od Karenbauer­ove. Međutim, poslednje ankete mu sada daju više šanse nego Karenbauer­ovoj.

DANAS ZARAĐUJEM OKO MILION EVRA BRUTO, POHVALIO SE MERC NOVINARIMA

13 odsto Nemaca bi glasalo za Merca, a osam za Markusa Sedera, pokazuju ankete

KARENBAUER JE POKAZALA DA JE SKLONA VELIKIM GREŠKAMA, ŠTO SE OGLEDA I U NJENOM SVE LOŠIJEM REJTINGU, PISAO JE BLUMBERG.

 ??  ?? ANEGRET KRAMP KARENBAUER NIJE OPRAVDALA OČEKIVANJA
ANEGRET KRAMP KARENBAUER NIJE OPRAVDALA OČEKIVANJA
 ??  ?? MERKELOVA JE U ANKETAMA I DALJE ČESTO NAJPOPULAR­NIJA POLITIČKA FIGURA U ZEMLJI ILI JE BAREM U VRHU POPULARNOS­TI
MERKELOVA JE U ANKETAMA I DALJE ČESTO NAJPOPULAR­NIJA POLITIČKA FIGURA U ZEMLJI ILI JE BAREM U VRHU POPULARNOS­TI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia