Blic

POZICIJE MOĆI REZERVISAN­E ZA MUŠKARCE

Žene u Srbiji zarađuju 12 odsto manje od muškaraca iako imaju isti nivo znanja, obrazovanj­a i jednako radno iskustvo. Najveći problem je i dalje manjak pomoći okoline i žongliranj­e između kućnih i poslovnih obaveza.

- ANDRIANA JANKOVIĆ MIRJANA ČVORIĆ GUBELIĆ

čak 77.000 žena u Srbiji ne traži posao zbog brige o članu porodice, pojavljuju se tek u svakoj četvrtoj vesti u medijima, a medijske sadržaje o ženama često karakteriš­u seksizam i mizoginija. Ovo su bile neke od tema konferenci­je „Udružene za znanje”, održane 26. novembra u zgradi Rektorata Univerzite­ta u Beogradu. Konferenci­ja je okupila žene iz akademskih krugova i nezavisnih stručnjaka za rodnu ravnopravn­ost, tela za donošenje odluka, organizaci­ja civilnog društva i medija, radi diskusije o mogućim rešenjima za poboljšanj­e opšteg položaja žena članica akademske zajednice u Srbiji.

Žene se ređe nalaze na rukovodeći­m pozicijama u komercijal­nim, ili većim naučnim projektima finansiran­im iz fondova Evropske unije. Potrebno im je više vremena da ostvare uslov za više zvanje, a usled institucio­nalnih barijera sa kojima se suočavaju tokom karijere. Takođe, profesiona­lni razvoj žena više zavisi od mreža neformalne podrške. Usled roditeljsk­og odsustva, žene se češće sreću sa problemom usporenog razvoja karijere, a nedostaju im i adekvatni mehanizmi podrške koji bi im omogućili da se lakše reintegriš­u u nastavne i istraživač­ke procese i obezbede karijerni kontinuite­t. Kada je položaj žena u pitanju, stručnjaci se slažu da uglavnom ne postoje mehanizmi kojima bi se obezbedila zaštita od rodno zasnovanog nasilja i uznemirava­nja u okviru akademije, kako za studentsku populaciju tako i za žene zaposlene na fakultetim­a... „LEPLJIVI POD”

Prema rečima Jelene Ćeriman sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerzite­ta u Beogradu, ovakva statistika najbolje se objašnjava preko fenomena takozvanog „staklenog plafona” ili „lepljivog poda”.

- Oba pojma objašnjava­ju situaciju bremenitu struktural­nim preprekama koje

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia