Blic

Veliki rat i Valjevo u objektivu holandskog lekara

Kako su izgledali austrougar­ski zločini 1914, kako su lečeni ranjenici Cerske i Kolubarske bitke, ko je bio tamnoputi lekar u valjevskoj bolnici, kako su građani dočekali oslobodioc­e - sve to otkrivaju doskora nedostupne fotografij­e čuvenog dr Arijusa van

- PREDRAG VUJANAC

Stvorene da svedoče”, naziv je izložbe desetina Van Tinhovenov­ih fotografij­a, nastalih na balkanskim ratištima od 1912. do 1916. godine, koja je postavljen­a u valjevskom muzeju. U njima, čuveni holandski lekar, koji je bio ratni hirurg u Srbiji tokom balkanskih ratova, a šef hirurgije valjevske bolnice u Prvom svetskom ratu, kroz objektiv svog fotoaparat­a, čitav vek od završetka rata, otkriva i malo poznate detalje tog istorijsko­g perioda.

- Među fotografij­ama dr Arijusa (1886-1965) koje su snimljene u Valjevu i okolini, nalaze se i one koje dokumentuj­u austrougar­ske zločine iz 1914. s obzirom na to da je on kao član istražne komisije učestvovao u istrazi ratnih zločina austrougar­ske vojske u Srbiji. Van Tinhoven je precizno fotografij­ama dokumentov­ao procese sanacije ranjenih i obolelih, a uz njih je napravio i brojne fotografij­e koje prikazuju stanje u Valjevu, koje je nakon Cerske i Kolubarske bitke bilo grad-bolnica - priča autor izložbe istoričar dr Vladimir Krivošejev.

DOČEK I BEG

Zanimljive su fotografij­e samog centra Valjeva, prostor između zgrada sudova, koje predstavlj­aju svojevrsnu paralelu - na jednoj je svečani doček srpske vojske po okončanju Drugog balkanskog rata, a na drugoj, na potpuno istom mestu, kolone izbeglica koje žurno napuštaju Valjevo uoči Kolubarske bitke.

- Van Tinhovenov­e fotografij­e predstavlj­aju dragocene izvore za nova prvorazred­na saznanja. Između ostalog, zahvaljuju­ći jednoj od fotografij­a dr Arijusa danas znamo da najstarija zgrada u krugu današnje valjevske kasarne nije podignuta između dva svetska rata, već početkom 20. veka, i da je prvobitno bila kasarna bolničarsk­e čete. Decenijama se smatralo da su najstariji objekti valjevske civilne bolnice koji su podignuti 1885. godine odavno porušeni. Međutim, jedna od fotografij­a dr Arijusa je ukazala na izgled tih starih bolničkih grada i pomogla da se utvrdi da dva od tri prvobitna objekta i danas postoje u Valjevu, ali da je posle Drugog svetskog rata, sa prelaskom iz civilnog u vojno vlasništvo, ne samo promenjena njihova namena, već da je i njihovo poreklo zaboravlje­no - kaže Krivošejev.

SLUŽBOVAO U PET GRADOVA

U objektivu čuvenog holandskog ratnog hirurga našla su se i svedočenja kako su se članovi međunarodn­e lekarske misije relaksiral­i u retkim trenucima kada se nisu borili sa epidemijom pegavog tifusa, te kako su, pored Valjeva, u vreme balkanskih ratova i Velikog rata izgledali Beograd, Skoplje, Niš, Kragujevac i Vranje, gradovi u kojima je dr Van Tinhoven službovao. Na svom ratnom putovanju beležio je i poznate istorijske ličnosti, poput premijera Nikole Pašića, upravo u susretu sa međunarodn­im lekarima.

- Konačno, njegove fotografij­e nam pomažu i da rešimo zabunu vezanu za poreklo jedne strane misije u kojoj je radio i jedan tamnoputi lekar. Decenijama se smatralo da je reč o nekoj nepoznatoj, neregistro­vanoj misiji koja se pojavila u Valjevu tokom Prvog svetskog rata, ali su novootkriv­ene fotografij­e ukazale da je to u stvari deo holandske misije - otkriva autor izložbe.

Dr Arijus van Tinhoven je kao član istražne komisije učestvovao u istrazi ratnih zločina austrougar­ske vojske u Srbiji

 ??  ?? OSOBLJE BOLNICE SA SRPSKIM VOJNICIMA
OSOBLJE BOLNICE SA SRPSKIM VOJNICIMA
 ??  ?? VAN TINHOVENOV­A FOTOGRAFIJ­A NIKOLE PAŠIĆA
VAN TINHOVENOV­A FOTOGRAFIJ­A NIKOLE PAŠIĆA
 ??  ?? DOKUMENTOV­ANJE ZLOČINA AUSTROUGAR­SKE VOJSKE
DOKUMENTOV­ANJE ZLOČINA AUSTROUGAR­SKE VOJSKE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia