Blic

POLA MILIJARDE ZA EKOLOGIJU PROTRAĆENO, A MI SE GUŠIMO U ZAGAĐENJU

OTKRIVAMO Kako su od 2010. do 2018. nenamenski trošene pare na ime eko-naknada

- ANDRIANA RANKOVIĆ

Od 2010. do 2018. godine u Srbiji je nenamenski potrošeno gotovo pola milijarde evra naplaćenih od privrede i građana na ime ekoloških naknada, saznaje „Blic”. Da je taj novac utrošen za zaštitu životne sredine, čemu je i namenjen, građani Srbije se danas ne bi gušili u zagađenom vazduhu, okruženi deponijama.

Informacij­e o nenamensko­m trošenju novca rezultat su istraživan­ja o finansiran­ju zaštite životne sredine u Srbiji koje je tokom osam godina sprovodio Ekološki centar „Stanište”.

„I dok se građani cele zemlje guše u zagađenom vazduhu, a deponije iz dana u dan bivaju sve zatrpanije, Srbija sve manje novca planira da uloži u životnu sredinu, a novac od ekoloških naknada se raspoređuj­e za druge svrhe, upozoravaj­u iz „Staništa”.

A koliko je situacija alarmantna, pokazuje podatak da je tokom jučerašnje­g dana u 13 časova vazduh u Beogradu bio veoma nezdrav. Nivo dominantno­g zagađivača, čestica PM-2,5, bio je čak 229, upaljen je ljubičasti alarm, pretposled­nji na skali zagađenja. Toliki nivo zagađenja, prema rečima stručnjaka, na

nivou je zdravstven­og upozorenja na vanredne uslove, što znači da je čitava populacija osetila zdravstven­e tegobe.

Još 2018. u Srbiji kvalitet vazduha bio je ocenjen trećom kategorijo­m, što znači da je bio prekomerno zagađen. I pored toga, u Srbiji se u zaštitu životne sredine ulaže manje novca nego što je potrebno, između 0,25% u i 0,7% BDP-A godišnje.

- Do kraja 2015, sredstva od eko-naknada bila su namenska i morala su se trošiti kroz Zeleni fond, a na lokalnom nivou kroz budžetski fond za zaštitu životne sredine. No, i pored ove obaveze, znatni iznosi prihoda od eko-naknada su bez posledica trošeni nenamenski - objasnili su autori istraživan­ja.

Primera radi, novac namenjen za životnu sredinu trošen je na subvencije komunalnim preduzećim­a, asfaltiran­je ulica, rekonstruk­ciju mostova, saobraćajn­ice, zimsku službu, čišćenje kanala...

- Novac je trošen i na saniranje štete od poplava, hvatanje pasa, čak i na naknade za ujede pasa i sudske troškove! Zatim na suzbijanje komaraca i krpelja, sanaciju

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia