Blic

IZ PSG OTIŠLO VIŠE OD 200 ČLANOVA

Raskol u Pokretu slobodnih građana zbog navodnog kršenja statuta

- MARKO TAŠKOVIĆ

Više od 200 aktivnih članova PSG-A napustilo je ovaj pokret zbog, kako kažu, nedemokrat­skih odluka male grupe iz rukovodstv­a i brojnih kršenja statuta. S druge strane, lider stranke Sergej Trifunović ističe da PSG nastavlja dalje “jači i čistiji, sa više volje i entuzijazm­a”.

Sada već bivši članovi PSG-A objavili su saopštenje u kome su izneli razloge zbog čega su odlučili da napuste pokret. - Više od 200 aktivnih članova PSG napušta pokret. Izlazak će nastaviti i drugi članovi širom Srbije. Pokret je ostao i bez tri izvorna osnivača, dva člana Predsedniš­tva, devet predsednik­a resornih odbora, članova IO, brojnih opštinskih poverenika i drugog članstva. Tako su praktično i prestala sa radom brojna opštinska povereništ­va, kao i resorni odbori. Odluka o napuštanju doneta je nakon neuspelog, višemesečn­og nastojanja da se Pokret vrati na izvorne principe. Sva energija, znanje, vreme i htenje trošena je na unutrašnje probleme. Borba protiv trenutne vlasti ostala je u zapećku. U takvim uslovima bilo je nemoguće raditi - naglašavaj­u bivši članovi u saopštenju.

Kako kažu, njihov kolektivni izlazak posledica je “višemesečn­e krize izazvane nedemokrat­skim odlukama i brojnim kršenjima statuta”.

- Smene funkcioner­a, skrivanja bitnih informacij­a, nepostojan­je transparen­tnosti, uz kalkulisan­je i balansiran­je o odluci o bojkotu nedemokrat­skih izbora (za šta se ogromna većina članstva nedvosmisl­eno izjasnila) samo je učvrstila našu odluku o kolektivno­m izlasku. Uzrok svih ovih pojava je mala grupa iz rukovodstv­a koja je privatizov­ala pokret odlukama unutar uskog kruga ljudi, kao i kroz selektivno saopštavan­je informacij­a - tvrde bivši članovi PSG-A.

Oni dodaju da se odustalo od osnovne ideje pokreta o socijaldem­okratskom profilu sa središnjom idejom „Briga za čoveka - čovek u centru pažnje“i da je pokret poveden neoliberal­nom stranputic­om.

Pavle Grbović, član predsedniš­tva PSG-A, tvrdi da ih nije napustilo 200 članova.

- Pokret je napustilo znatno manje članova najvećim delom iz nekoliko beogradski­h opština. Neki se nisu snašli ili se nisu pronašli u vrednostim­a i politici koju Pokret zastupa, dok neki nisu ostvarili lične ambicije, što je takođe legitiman razlog za odlazak. Nadam se da oni koji su otišli neće odustati od borbe protiv režima i želim im puno sreće. PSG će nastaviti svoju misiju izgradnje normalne, pristojne, evropski orijentisa­ne i uređene države i to će biti naš prioritet, a ne interni odnosi - kaže Grbović.

Ivo Čolović iz CESID-A ističe za “Blic” da izlazak članova iz PSG-A nije neuobičaje­no za ovaj pokret.

- Napuštanje velikog broja članova nije dobro ni za jednu stranku, pa ni za PSG koji je relativno mlad pokret. Šta god Trifunović tvrdi, to je udarac za njih i još dokaz da ljudi u strankama nađu načina da se podele bilo oko ideje ili lidera. Bez obzira na to, mislim da je PSG i dalje zastupa koncept građanskog društva, slično DS-U. Samo što je izvedba te ideje drugačija od kada je Trifunović lider pošto je ekstravaga­ntniji i nagliji od Jankovića - kaže Čolović.

NAPUSTILO NAS JE ZNATNO MANJE OD 200 ČLANOVA, VEĆINOM IZ BEOGRADSKI­H ODBORA, KAŽE PAVLE GRBOVIĆ

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia