Blic

SPREMA SE NOVI OKRŠAJ ZA TRIPOLI

Nakon što je juče napustio pregovore o primirju u Moskvi, komandant Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar počeo je da povlači vojsku ka jugu Tripolija, spremajući novi napad na prestonicu.

- MILICA BAJIĆ

ERDOGANOVE PRETNJE „TURSKA SE NEĆE UZDRŽAVATI OD DAVANJA LEKCIJE KALIFI HAFTARU“ U nacrtu dokumenta o prekidu vatre ignorišu se brojni zahtevi Libijske nacionale armije, rekao je Haftar nakon pregovora u Moskvi

Haftarova meta je glavni grad Libije, koji pokušava da osvoji već devet meseci. Njegove snage stigle su po predgrađa grada i privremeno zauzele aerodorm, ali uprkos žestokim borbama koje su trajale nedeljama, Tripoli, kao ni vlada Fajeza al Saradža koja se nalazi u tom gradu, nije pao.

Privremeno primirje koje traje od 12. januara otvorilo je prostor za pokušaj pregovora zaraćenih strana. Haftar i Saradž, kao i predstavni­ci nekoliko militantni­h grupa koje deluju u Libiji juče su boravili u Moskvi na pregovorim­a organizova­nim uz posredstvo Rusije i Turske, međutim, ni posle osam sati razgovora sporazum o primirju nije potpisan.

Tačnije, Haftar je Moskvu napustio ne potpisavši sporazum, što je njegov protivnik Sadaž uradio, objavio je ruski šef diplomatij­e Sergej Lavrov.

Kako su preneli ruski mediji, prvi čovek LNA nije želeo da potpiše predloženi dokument smatrajući da se u njemu ignorišu određeni zahtevi njegovih snaga.

Arapski mediji javili su da je Haftar insistirao na tome da se njegovim snagama dozvoli ulazak u Tripoli i da je za formiranje vlade nacionalno­g jedinstva neophodno glasanje o poverenju parlamenta iz Tobruka.

Haftar je takođe zatražio međunarodn­i nadzor prekida vatre bez učešća Ankare i zahtevao je hitno povlačenje plaćenika pristiglih iz Sirije i Turske.

S druge strane, Saradž je tražio da se Haftarove snage povuku na položaje koje su zauzimali pre 4. aprila 2019. godine kada je LNA najavila ofanzivu na Tripoli.

On je insistirao i na tome da zadrži položaj vrhovnog komandanta libijskih oružanih snaga i, prema izvorima arapskih medija, ti zahtevi su postali glavni kamen spoticanja tokom razgovora u Moskvi.

Neuspeh pregovora o primirju izazvao je oštru reakciju predsednik­a Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji podržava Saradžovu

vladu.

Naime, Erdogan je izjavio da se „Turska se neće uzdržavati od davanja lekcije pučisti Haftaru“ukoliko nastavi sa napadima na Tripoliju.

Podsećamo, početkom 2019. godine počele su borbe na istoku, nakon čega je zauzeto naftno polje na jugu zemlje.

U aprilu 2019. godine, Haftar je pokrenuo ofanzivu na prestonicu. Vlada u Tripoliju odgovorila je pokretanje­m operacije „Vulkan gneva“, čiji je cilj bio odbrana prestonice. Od tada borbe praktično slabijeg ili jačeg intenzitet­a između Libijske nacionalne armije (LNA) koju predvodi Haftar i vojske međunarodn­o priznate vlade u Tripoliju nisu prestajale.

Pored ove dve najjače vojne sile, u Libiji postoji još najmanje četiri milicije koje kontrolišu različite delove zemlje.

Libija je od 2014. godine podeljena na dve adminstrac­ije - jednu u Troboku koju vodi Abdulah al Tani i jednu u Tripoliju koju vodi Saradž, a priznaju UN i većina svetskih sila.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia