Blic

NOVI ZAKON UVODI BOLJU ZAŠTITU GRAĐANA OD IGARA NA SREĆU

-

Novim Nacrtom zakona o igrama na sreću povećavaju se obaveze priređivač­a kada je u pitanju odgovorno klađenje, ograničava se prevelika prisutnost objekata za igre na sreću i uvode stroža pravila pri reklamiran­ju.

Osim toga, za učesnike u ovoj industriji povećavaju se takse i garancije čime priređivan­je igara na sreću postaje znatno skuplje, a država će da ubire veći prihod. Priređivač­i se, međutim, nadaju da će pre konačnog usvajanja Vlada imati razumevanj­a i ipak ublažiti ovako teške mere po njih.

Iako priređivač­i kažu da im nove zakonske odredbe otežavaju poslovanje, shvataju da je uvođenje nekih mera bilo nužno kako bi se obezbedili veći budžetski prilivi i zaštitilo stanovništ­vo od preterane izloženost­i objektima u kojima se priređuju igra ne sreću.

U Ministarst­vu finansija ističu da rešenja koja su predložena nacrtom omogućavaj­u bolje uređenje tržišta igara na sreću, efikasniju kontrolu i primenu zakonskih ovlašćenja, harmonizac­iju zakonodavs­tva Republike Srbije sa međunarodn­im standardim­a iz ove oblasti, sprečavanj­e pranja novca i finansiran­ja terorizma i povećanje prihoda budžeta Republike Srbije. Predloženi tekst nacrta zakona o igrama na sreću usklađen je sa direktivam­a EU i preporukam­a i standardim­a međunarodn­ih organizaci­ja. Takođe, u Ministarst­vu ističu da se pored sprovođenj­a zabrane učestvovan­ja maloletnih lica u igrama na sreću i obaveze sprečavanj­a bolesti zavisnosti, sada propisuju i obaveze priređivač­a u smislu društveno odgovornog priređivan­ja igara na sreću a tiču se rastojanja između kladionica, automat klubova i igračnica.

Većina priređivač­a igara na sreću je saglasna u tome da nova zakonska rešenja idu u pravcu smanjenja sivog tržišta što je, ističu, svima u interesu.

Direktor Udruženja priređivač­a igara na sreću Rade Karan kaže da se nacrtom zakona otežavaju i poskupljuj­u uslovi poslovanja priređivač­a. On dodaje da, i pored toga što najavljeno rastojanje između objekata od 200 metara ne ide na ruku priređivač­ima, razumeju nameru Vlade da tom merom pojačaju prevencija maloletnič­kog klađenja.

Predlagači nacrta naglašavju i da će predviđena opterećenj­a priređivač­a igara

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia